BDDK duyurdu: Konut kredilerinde yeni dönem

BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu), 1'inci el ve 2'inci el evler için konut teminatlı kredilerde kredi değer oranını tutar bazlı olarak farklılaştırdı. Yeni kararla birlikte 1'inci el ve 2'inci el evler için de konut kredilerinde kredi değer oranı da tutar bazlı olarak farklılaştı.

EKONOMİ 23.06.2022, 19:10
BDDK duyurdu: Konut kredilerinde yeni dönem

BDDK, 9 Haziran tarihinde duyurduğu Finansal İstikrarın Kuvvetlendirilmesine Yönelik Önlemler çerçevesinde ev kredilerinde kredi değer oranlarını tutar bazlı olarak farklılaştırdı. Yeni kararla birlikte 1'inci el ve 2'inci el evler için de konut kredilerinde kredi değer oranı da tutar bazlı olarak farklılaştı.

1'inci el evlerde kredi değer oranları

Bu doğrultuda, enerji sınıfı A olan 1'inci el evler için kredi değer oranı; değeri 2 milyon liranın altında olan evler için yüzde 90, 2 milyon lira ila 5 milyon lira arasında olan evler için yüzde 70, 5 milyon lira ila 10 milyon lira arasında olan evler için azami 3,5 milyon lira olarak belirlendi.

Değeri 10 milyon liranın üzerinde olan evler için ise konut kredisi olanağı bulunmuyor.

2'inci el evlerde kredi değer oranları

Enerji sınıfı A olan 2'inci el evler için kredi değer oranı; 500 bin liranın altında olan evler için yüzde 90, 500 bin lira ila 2 milyon lira arasında olan evler için yüzde 70, 2 milyon lira ila 5 milyon lira arasında olan evler için yüzde 50, 5 milyon lira ila 10 milyon lira arasında olan evler için azami 2,5 milyon lira oldu.

Değeri 10 milyon liranın üzerinde olan 2'inci el evler için de konut kredisi olanağı bulunmuyor.

Karardan önce kredi tutarının teminat olarak gösterilen evin değerine oranı; enerji sınıfı A olan evler için yüzde 90, B olan evler için yüzde 85 ve diğer evler için yüzde 80 olacak şekilde belirlenmişti. Öte yandan, karardan evvel evin 1'inci el veyahut 2'inci el olması halinde herhangi bir farklılık oluşmuyordu.

Yorumlar (0)