Bayram ikramiyelerinde tarih belli oldu!

Emeklilerin uzun bir süredir dört gözle beklediği Ramazan Bayramı ikramiyesi konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Yapılan açıklamada bayram ikramiyelerinin bu ayın son haftasında hesaplara yatırılacağı duyuruldu. 

EKONOMİ 05.04.2022, 10:57
Bayram ikramiyelerinde tarih belli oldu!

Her Ramazan ve Kurban Bayramı’nda devlet tarafından emeklilere bayram ikramiyesi verilerek kendilerine önemli bir katkı sağlanıyor. Bu yıl da Ramazan Bayramı ikramiyesinin ne kadar olacağını merakla bekleyen milyonlarca vatandaş, ilgili makamlardan gelecek müjdeli bir haber için nefeslerini tuttu. Ekonomik sorunlar ve enflasyonun baş gösterdiği bu dönemde bayram ikramiyelerini dört gözle bekleyen emekliler, bu yıl alacakları ödenekte de ciddi bir artış olmasını arzuluyor. 

Bu ay sonunda ödenecek

Yaklaşık olarak 13,5 milyon kişinin faydalanacağı ikramiyeler, vatandaşlara da önemli bir can suyu olacak. Bu sene ödenecek olan ikramiye bedeli henüz netlik kazanmasa da ödemelerin ne zaman hesaplara yatacağı açıklandı. Buna göre, bu ayın sonunda milyonlarca vatandaşın hesabına bayram ikramiyeleri ödenmiş olacak.
 

 

İkramiyeden faydalanabilmek için bayramdan önce emekli olmak gerekli

Bayram ikramiyesi almak için hangi şartların gerektiği de merak konusu oldu. Bu ikramiyeden faydalanmak için öncelikle bayram öncesinde emekli olmak gerekiyor. Bu kapsamda herhangi bir başvuru da talep edilmiyor. Bayram ikramiyeleri, Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı sürecinde olmak üzere senede 2 defa ödeniyor. Ödenen iki ücret de aynı sene içinde farklılık göstermiyor. 

Emekliler, ikramiyelerde ciddi bir artış bekliyor

Yaklaşık olarak 4 senedir ödemeleri gerçekleştirilen bayram ikramiyeleri, geçen sene 1.100 lira olarak hesaplara aktarılmıştı. Özellikle son 6 aylık dönemde enflasyonda görülen sert yükseliş sonrası bayram ikramiyelerinde ciddi bir artış bekleyen emekliler, bu konuda devletin atacağı olumlu bir adımı heyecanla bekliyor. Bu sene asgari ücrete yapılan dev zam da emeklilerin bu konudaki beklentilerinin yükselmesini sağlıyor. 

İkramiye ödemeleri hangi kesimlere yapılacak?

Senede 2 kez ödemesi yapılan bu ikramiyelerden SSK’lıların yanı sıra BAĞ-KUR mensupları da faydalanıyor. Gaziler, şehit yakınları, şampiyon sporcular, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, terörden zarar görüp aylık bağlanan siviller ve geçici köy korucuları da ikramiyeden faydalanma hakkı bulunan diğer kesimler olarak ön plana çıkıyor. Hayatını kaybetmiş olan sigortalıdan aylık ücret almakta olan kişilere de sahip oldukları hisseleri kadar ödeme gerçekleştiriliyor. 

İkramiyelerde kesinti ve haciz işlemi mümkün değil

Öte yandan iş göremezlik geliri alanlar da bu ikramiyeden dereceleri seviyesinde faydalanıyor. Bu oran yüzde 50 olarak tespit edilmişse, ikramiyenin de yarısı hesaplara geçiyor. Bayram ikramiyeleri haczedilemiyor. Bu ödemelerde herhangi bir şekilde kesinti de gerçekleştirilemiyor. 

Yorumlar (0)