Bayburt’ta yıllarca çıra zannedilerek yakıldı, Çin'den talip çıktı

Bayburt’ta köylüler yıllarca çıra zannederek yaktı… Çinli firma talip oldu! Çinli firma temsilcileri, Bayburt kehribarı için Bayburt’a gelerek Çin’e gönderilmek üzere numune aldıklarını ve maden rezervlerinin durumuna göre de yatırım yapacaklarını belirtti.

EKONOMİ 15.11.2020, 13:45 15.11.2020, 16:32 Hanife
Bayburt’ta yıllarca çıra zannedilerek yakıldı, Çin'den talip çıktı

2018 yılında Bayburt’un Aydıncık Köyü’nde keşfedilen doğal kehribar rezervine Çinli takı tasarım firması Huoruo Sanayi Grubu talip çıktı.  Köylülerin daha önce çıra zannederek ateş yakmak amacıyla kullandığı doğal kehribarın Çin’e ihracına yönelik yapılan görüşmeler sonuçlandı.



Görüşmeler neticesinde ihracata yönelik anlaşmaya varıldığını ve ilk etapta birkaç numune teslim ettiklerini aktaran maden rezerv alanının ruhsat sahibi Heytam Haşlak, şu ifadelere yer verdi:



Haşlak, 2021 yılının ilk aylarıyla birlikte Çin’e doğrudan ihracata başlamayı hedeflediklerini bildirirken, Çinli firma yöneticisi Shao Gunag Hui ise Kehribar’ın Budizm inanışında önemli ve kutsal bir yeri olduğuna belirterek, “Çin’deki kehribar piyasayı çok büyük. Dünyada çıkarılan kehribarın yüzde 75’i Çin’e gönderiliyor. Orada piyasaya sunuluyor. Çoğunlukla takı amacıyla ya da tapınaklarda kullanılıyor. Beş bin yıllık Çin tarihine baktığımızda kehribarın ilaç sektöründe sakinleştirici olarak kullanıldığını da görüyoruz” dedi.
 



Shao, Bayburt’taki kehribar rezervinden örnekler aldıklarını ve Çin’e göndereceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:





“Bölgede tesis kurulabilir”

 




 

İki tarafın anlaşmasının ardından Vali Cüneyt Epcim ile bir araya gelen heyet görüşmelere ilişkin bilgi aktardı. Söz konusu konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Epcim, şu değerlendirmelerde bulundu:

Yorumlar (0)