Basekonomist Robin Brooks'tan TL yorumu: Hiçbirini dikkate almayın hepsi saçmalık

Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks, Türk lirası hakkında son dönemde yapılan değerlendirmeleri "gevezelik" olarak yorumlarken, "Bazıları dolar/TL'nin sonsuza gidebileceğini iddia ediyor. Bunları dikkate almayın, tamamı saçmalık. Bir panik dolarizasyonu belirtisi yok. Döviz mevzuatına akışlar, 13 haftalık hareketli ortalamada yatay seyrediyor." açıklamasını yaptı.

EKONOMİ 25.10.2021, 10:35
Basekonomist Robin Brooks'tan TL yorumu: Hiçbirini dikkate almayın hepsi saçmalık

Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks, Türk lirasında yaşanan gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu.

“Türkiye bu süreci atlatacak”

Sosyal medya hesabı üzerinden Türk şirketlerinin ve bankalarının orta ve uzun vadeli borç çevirme oranlarına yönelik grafikli bir paylaşım yapan Brooks, "Türk lirasında yaşanan son değer kaybı, finansal istikrar tehlikesine ilişkin soru işaretlerine sebep oldu. Türkiye'nin özel sektörü ve finansal sektörünün, bugün yaşanandan daha ciddi bir şok olan 2018’in Ağustos ayındaki ani duruştan başarılı bir şekilde çıktığına dikkat çekmek istiyoruz. Türkiye'deki şirketler, bu süreci makul yenileme oranlarıyla atlattı. Yine yapacaklar." sözlerini kullandı.

“Bir panik dolarizasyonu işareti yok”

Dolar/TL'de ortaya çıkan hareketlilik ile ilgili yapılan yorumlara da dikkat çeken Brooks, şunları söyledi:

"Bugünlerde Türk lirası ile ilgili her çeşit panik gevezelikleri yapılıyor. Bazıları hatta dolar/TL'nin sonsuza gidebileceğini iddia ediyor. Hiçbirini dikkate almayın, tamamı saçmalık. Bu kapsamda, bir panik dolarizasyonu işareti yok. Döviz mevduatına akışlar, 13 haftalık hareketli ortalamada yatay seyrediyor."

Brooks, Türkiye'de 2018 ve 2020 yılında özellikle aşırı kredi büyümesinin cari açığı genişlettiğini ve Türk lirasının düşmesine sebep olduğu durumların yaşandığını ifade ederek, "Bu durum farklı. Piyasalar kayıtsız ve bir uyarı işareti aldı. Bu yeniden fiyatlandırma ve 2018 ya da 2020 yılından daha küçük bir şok." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)