Bankalardan devrim gibi ATM kararı!

Kamu bankaları yüksek maliyetler sebebiyle tüm ATM’leri tek çatı altında toplama kararı aldı. Yıllık 1 milyar TL tasarruf beklenen protokolü imzalayacak bankalar ise Ziraat Bankası, Ziraat Katılım, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Halkbank, PTTBank ve Emlakbank. ATM'lerin ortak kullanımında müşteriden masraf ücreti ya da komisyon kesilmeyecek.

EKONOMİ 04.01.2021, 08:47
Bankalardan devrim gibi ATM kararı!

Finansal işlemlerde en çok kullanılan araçların başında ATM’ler bulunuyor. Pandemi sebebiyle her ne kadar dijital bankacılıkta kullanım yoğunluğu olsa da, nakit para işlemleri için ATM'ler kullanılmaya devam ediliyor.

Maliyet çok yüksek!

Fakat ATM’lerin bankalara ayrı bir külfeti var. ATM maliyetinin büyük bölümünü kira bedeli ve ilk yatırım tutarı alıyor. Diğer giderleri ise yazılım, lisans, temizlik, bakım ve enerji giderleri oluşturuyor.

Kamu bankaları maliyetin yüksekliğini dikkate alarak ortak ATM formülünü hayata geçirme kararı aldı. Tüm kamu bankaları yakında tek bir ATM'den hizmet verecek.

Yıllık 1 milyar TL tasarruf

Ziraat Bankası, Ziraat Katılım, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Halkbank, PTTBank ve Emlakbank’ın farklı ATM’leri artık tek bir ATM üzerinden hizmet sunacak. Her bankanın ayrı tasarımı ise yeni tasarımda ortadan kalkacak ve ortak bir tasarıma geçilecek. Ortak ATM projesinin yıllık tasarruf miktarı ise 1 milyar lira. Bankalar protokolü bu ay içinde imzalayacak. Protokol sonrası Türkiye genelinde ilk etap için belirlenen 15 bin noktaya bu ATM'ler konulacak.

Üç bankanın hissesi eşit!

Projenin kısa adı TAM. Açılımı ise "Türkiye’nin ATM Merkezi Projesi". Projenin gerisinde bulunan şirket ise Bileşim Finansal Teknolojiler ve Ödeme Sistemleri AŞ.

Ziraat Bankası’nın iştiraki olarak kurulan bu şirketin İTO'ya (İstanbul Ticaret Odası) kaydı 1995’te yapılmış. Sermayesi 145 milyon TL. Tek ortaklı şirket için, yeni ortaklık yapısı sonrası unvan değişikliği yapılmış. Şirkete, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası %33.33 ile eşit paya sahip.

ATM'lerden masraf ücreti ve komisyon alınmayacak

Daha önce de farklı iş birlikleri yapan kamu bankaları, kendi ATM’lerinin kullanımında komisyon almayı kesmişti. TAM'a katılan bankaların sayısı artıyor ve işlem ücretleri ile komisyonlar kaldırılıyor. Tüketicilerin TAM'dan yapacağı bütün işlemler ücretsiz oluyor.

Yorumlar (0)