Bankalarda Döviz Kurları

Ancak son dönemlerde ırkçı eylemlerin ülkede yankılanması, silsile şeklinde artması, karşıt görüşlerin ileri sürülmesi ile birlikte ekonomide çalkantıları görüyoruz. Ve tüm bunlar doların değerini zayıflatmaktadır.

EKONOMİ 20.06.2020, 00:01
Bankalarda Döviz Kurları

Bir ülke parasının değer kazanması/ kaybetmesi, o ülke ekonomisinin iyi gidişatıyla paraleldir. Son 3 aylık dönem incelendiğinde Amerikan ekonomisinin hız kaybetmeden oldukça dengeli gittiğini görüyorduk. Ancak son dönemlerde ırkçı eylemlerin ülkede yankılanması, silsile şeklinde artması, karşıt görüşlerin ileri sürülmesi ile birlikte ekonomide çalkantıları görüyoruz. Ve tüm bunlar doların değerini zayıflatmaktadır.

bankalarda döviz kurları

2020 yılının başında dolar endeksi 103,65 değerindeydi. Şu anda 97 değerinde bir endeksle karşı karşıyayız. Yani yüzde7 dolaylarında bir iniş söz konusudur. Dünyadaki akım da, Türkiye'yi de etkisi altına alacaktır. Amerika'daki imalat endeksi, istihdam verileri, saatlik ücretlerin durumu, hizmet endeksi verilerine bakarak Amerikan ekonomisinde irtifa kaybının sürüp sürmediği veya güçlenme ivmesini yakalayıp yakalamayacağı değerlendirilebilir. Buradaki değerlendirmeler Haziran ayının trendi ve fiyatlandırmaları etkili olacaktır. Eğer bu verilerin değerlendirilmesi sonrasında zayıflık tablosu ortaya çıkarsa, son 1,5 yılın tamam bölgesi denilen 93 seviyelerine inen bir endeksle karşılaşacağız. 93 seviyesine inen indeks doların savrulması demektir. Dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısında doların değeri sürekli ölçülmektedir; şu an itibarıyla olar endeksi 99.58 seviyesindedir.

Önümüzdeki dönemde Trump'ın azledilmesi süreci var. Temsilciler Meclisi İsthbarat Komitesi'nin önümüzdeki hafta yeni ifadeleri alacağı yönünde bir haber akışı bulunmaktadır. Veriler beklentileri karşılar ve Amerikan ekonomisi dengeye oturursa, dolar değer kaybetmeyi bırakarak yukarı doğru tırmanışa geçebilir. Bütün bu gelişmelerin Türkiye'ye yansıması olur mu? Ülkemizde dolar, uro, altın hala çok pahalı. Ancak ülkemizin Dünya ekonomilerinde olumlu gelişmelere paralel olarak kat edebileceği çok fazla yolu bulunmaktadır. Doların dünyada yükselirken, ülkemizde yükselmemesi bir risk oluşturur. Ancak belirsiz olan bir durum var ki, dolar dünyada yukarı doğru seyrederken, ülkemizde ne olacağı şu an için belirsizdir. Şu an için dolar kurunun değerini etkileyen en önemli durumlardan bir tanesi de Covid19 virüsünün 2. dalga halinde seyretmesi olaylarıdır.

Amerika'da işsizlik trendi ve başvuruları, Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nın toplantı tutanakları, ı dolar kurunun değerini şekillendirecektir. Dolar kurunun 6.70 TL- 6.90 TL bandında seyredeceği analistler tarafından tahmin edilmektedir.

Yorumlar (0)