Bankalar faiz oranlarını düşürmüyor

Merkez Bankası, düşük faiz ile kredi için politika faizini yüzde 14 seviyelerine indirdi. Fakat faizde yapılan bu indirim piyasaya yansımadı.

EKONOMİ 04.02.2022, 12:58 04.02.2022, 18:34
Bankalar faiz oranlarını düşürmüyor

28 Ocak 2022 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerinde, Türk Lirası toplam kredi büyüklüğü 4 trilyon 972 milyar lira, toplam mevduat ise 5 trilyon 429 milyar lira olduğu belirtildi.

Faiz indirimi piyasaya yansımadı

Kredi ile mevduat arasında 457 milyar TL’lik fark hesaplandı. Merkez Bankası düşük faiz ile kredi için politika faizini yüzde 14 düzeyine indirdi. Fakat bu indirim henüz piyasaya yansımadı. Kredilerde bankalar, oranları yüksek tutuyor. Bu kapsamda, ihtiyaç kredisi yüzde 25 faiz oranıyla tüketicilere verilirken ticari krediler ise yüzde 33 oranla veriliyor.

Özel ve kamu bankalarındaki fark dikkat çekiyor

Bankaların yayınladığı kredi faiz oranlarında, ihtiyaç kredisi faizleri senelik yüzde 39’a yaklaşırken konutta en düşük aylık faiz ise yüzde 1,20'de kaldı. Yükselişte olduğu belirlenen bir diğer kredi türü de taşıt kredisi olurken, aylık yüzde 2,55'e yaklaşan taşıt kredisi faizi rakamlarıyla yıllık faiz yüzde 30'u geçmiş durumda. 

Merkez Bankası'nın faiz politikası, kamu bankalarında yansıma buldu. Bu bankalarda ihtiyaç kredileri faizleri, senelik 18 seviyelerinde iken bu oran özel bankalarda ise yüzde 40'a yakın seyrediyor.

Kur korumalı mevduatta 290 milyar TL geçildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kur korumalı mevduata yönelik katılımın 290 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. Akben, "Katılım bugün 290 milyarı geçti. 3, 6 ay ve 1 yıllık olarak bu hesaplar açılabiliyor. Bu anlamda ilgi çok önemli. Sistemin kurulmasıyla beraber artık tamamen tüm bankalarımızda yerleşmiş durumda. Bu oldukça iyi bir ürün.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)