Bankacılıkta yeni dönem mayısta başlıyor

Bankacılıkta uzaktan müşteri olma dönemi mayısta başlıyor! Bu yeni sistemin hayata geçirilmesiyle ıslak imza gerekmeden dijital ortamda banka hesabı açılabilecek ve müşterinin banka şubesine gerek kalmadan uzaktan kimlik tespiti yapılarak müşteri kaydı oluşturulabilecek.

EKONOMİ 26.02.2021, 14:48 27.02.2021, 13:59 Hanife
Bankacılıkta yeni dönem mayısta başlıyor

Bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelere Kovid-19 salgını da eklenince bankaların müşteri kazanma ve hizmet sunma şeklide değişmeye başladı. Pek çok ülkede uygulanan uzaktan kimlik tespiti ile dijital müşteri kazanıma sistemi, salgınında etkisi ile söz konusu ihtiyaçlar değerlendirilerek BDDK tarafından yeni sistemin taslağına nihai hali verildi.

Çevrim içi olarak şifrelenmiş görüntülü görüşme ile gerçekleştirilecek olan müşteri iletişimde, banka çalışanı ile kişinin; fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek kalmadan, istenilen işlemler yapılabilecek. 

Yapılan görüntülü görüşmede olası riskler dikkate alınarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu olacak.

Ayrıca görüntülü görüşmelerde engelli bireyler için gerekli eğitimleri almış en az bir müşteri temsilcisinin bulunması zorunlu kılındı.

Bankacılık sistemlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlayan yeni sistemle, bankalar açısından kağıt ve doküman kullanımının azaltılıp hizmet maliyeti de düşürülmesi sağlanırken, müşteri olma süreci 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilecek.

26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle Türkiye'de tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesinin önü açılmıştı. 

Müşteri, banka şubesine gitmeden uzaktan kimlik tespiti ile kaydını oluşturulabilecek. Buna ek olarak mevcut müşterilerin bankacılık işlemleri için yazılı şeklin yerine geçebilecek nitelikte sözleşme ilişkisi dijital ortamda kurulabilecek.

Yorumlar (0)