Bankacılık Kanunu'ndaki değişiklikler TBMM'ye sunuldu!

AK Partili milletvekiller, Bankacılık Kanunu'nda çeşitli değişiklikler yapacak olan yasa tekilfini TBMM'ye sundu.

EKONOMİ 06.02.2020, 16:51 06.02.2020, 17:00
Bankacılık Kanunu'ndaki değişiklikler TBMM'ye sunuldu!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, partisinin TBMM'ye sunduğu ve Bankacılık Kanunu'nda çeşitli değişiklikler yapmayı amaçlayan yasa teklifi hakkında açıklamalar yaptı.

Muş, sistemik olarak önem arz eden bankalara "önleme planı" yapma zorunluluğunun getirileceği, finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltmalara yol açacak işlemlerin tanımlanması, vatandaşların da büyük ölçekli projelere ortak olmasına imkan sağlayacak maddeler içeren teklifin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu açıkladı.

Ceza alt sınırları yükseltilecek

Teklife göre artık bankaları tehlikeye düşüren kişilerin imza yetkileri kalkacak, varlık fonu sayesinde yapılan işlemler bir kredi sınırlamasına tutulmayacak, kalkınma ve yatırım bankalarının yeni finansman yöntemleri ise kredi sayılabilecek. Bankacılık Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklere göre banka ücret-komisyonlarına dair yetkiler Merkez Bankası'na devredilecek, içeriden öğrenenlerin ticaretinde ise ceza alt sınırı 3 yıl olacak, manipülasyon suçunun ceza alt sınırı da aynı şekilde 3 yıla çıkarılacak.

BDDK'ya çeşitli yetkiler verilecek

Kanundaki değişiklik tekliflerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) bankacılıkta erken adım atılabilmesi için yetki verilirken kurumun bankalardan program isteme yetkisinde ise genişleme yapılacak. Bankaların bilgi sistemlerinin yur içinde tutulması hakkında BDDK karar alma yetkisine sahip olacakken hangi işlemin manipülasyon sayılacağı ise BDDK yetkisinde olacak, manipülasyon olarak belirlenen işlemler Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Zararın engellenmesi için internet yasağı önerisi

Düzenlemeyle birlikte altyapı yatırımı menkul kıymetleştirilmesi önerisi yapılırken faktoring kuruluşunda olması gereken sermaye miktarı 20 milyon liradan 50 milyon liraya çıkarılacak. Yurt dışında bulunan örnekler sayesinde bir teminat yöneticisi kurumu ihdas edilirken telafisi mümkün olmayan zararların engellenmesi için internete erişim yasağı getirilme seçeneği de önerilen değişiklikler arasında bulunuyor.

Yorumlar (0)