Banka 65 yaşındaki müşterisini şubeye çağırdı!

Başlatılan borç ertelemesinden yararlanmak için bankayı arayan ve 65 yaş üstü olduğunu belirten bir vatandaş, şubeye çağrıldı.

EKONOMİ 28.03.2020, 12:19
Banka 65 yaşındaki müşterisini şubeye çağırdı!

Covid-19'la mücadele kapsamında çok sayıda işletme kapılarını kapatırken, yaşanan ekonomik kayıpla ortaya çıkan mağduriyetleri engellemek amacıyla atılan adımlardan biri de borç erteleme ve taksit yapılandırma oldu.

Hafta başında kamu bankaları öncülüğünde açıklanan destek paketlerine özel bankalar da destek verince çoğu banka bu pakete destek vermiş oldu.

Açıklanan destek paketlerinden yararlanmak için harekete geçen binlerce kişi çağrı merkezleri üzerinden bankaların telefonlarını adeta kitlerken aldıkları cevap ile büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Sokağa çıkma yasağı olan kişiyi şubeye çağırdılar

Borç erteleme ve yapılandırma için müşterilerinden farklı oranlarla faiz talep eden bankalar, virüs salgınından dolayı sokağa çıkılmaması için onca uyarı yapılırken borç erteleme ve yapılandırmada bilgi ve işlem için şubeye davet ediyor. Tabi bu daveti yaparken de yaş sınırlaması da gözetmiyor.

Borç erteleme için bir bankanın çağrı merkezini arayan 65 yaşın üstündeki vatandaş, sokağa çıkma yasağı olduğunu söylemesine rağmen işlem için şubeye gitmesi gerektiğinin söylendiğini belirtiyor.

Talepler için şubeye gitmeye gerek yok!

Açıklanan ekonomik paketlerde krediler ve kredi kartları ödemelerinin erteleneceği belirtilmiş olsa da, fiili durumda uygulanmasında çeşitli zorluklar çıkarıldığına dikkat çeken Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal, “Bankalar kredi taksitlerinin ötelenmesi için tüketicileri şubelere davet etmektedir. Bu uygulama vatandaşı riske atmakta olup, tüketicinin sağlığını tehdit etmekte, kaldı ki 65 yaş üstünde olan vatandaşların sokağa çıkma yasakları olmasına rağmen nasıl şubeye gidecek, bu uygulama vatandaşı yokuşa sürmektir. Bankalar kredi taksitleri ve kredi kartları ödemeleri öteleme taleplerini e posta, sms veya ses kayıtlı telefon talimatları ile almalıdır. Ülke normale dönünce ise bu talepleri vatandaşlarımızı şubeye davet ederek, yazılı ortama döküp imzaları alınabilir.”ifadelerini kullandı.

Herkes elini taşın altına koymalı

Koçal bu dönemde herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söylerek “İçinde bulunduğumuz mücbir sebep nedeniyle tüketici kredi taksitleri faizsiz ve temerrüte düşürülmeden dört ay ötelenerek başlatılmalı, ötelenen dört aylık taksitlerin toplamı 12 ay eşit taksit halinde diğer ödenecek taksitlere ilave yapılmalıdır. BDDK ve Bankalar birliği bu konuda gerekli çalışmaları yapmalı yasal düzenleme gerekiyor ise acilen düzenleme yapılmalıdır. Kredi kartı ödemeleri dört ay ötelenmeli, toplam tutar faizsiz 12 ay taksitlere bölünerek ödenmesi sağlanmalıdır. Dört ay için ötelenen kredi kartları ve kredi taksitleri ödenmediğinden dolayı tüketici kara listeye girmemeli, kartları kullanıma kapatılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (1)
Recep Bülent Ünsoy. 4 yıl önce
Bankanızda hesap açtırmak istiyorum.67yaşında oldugum için sokaga çıkamıyorum.Bana lütfen yardımcı olunuz.Tel O545 276 34 39