"Bana faizle değil, bu 4 şeyle gelin!"

Özel ve kamu bankaları ile finans çevrelerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bana yüksek faizle gelmeyin" dedi ve ekledi: İstihdam, yatırım, üretim ve ihracat ile gelin.

EKONOMİ 15.01.2021, 17:29
"Bana faizle değil, bu 4 şeyle gelin!"

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde Dış İlişkiler Ekonomik Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyelerini kabul eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin ticaret diplomasisinde yeni bir sıçramaya ihtiyacının olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandeminin beraberinde zorluklar ve sıkıntılar getirdiğini ancak iş dünyasının önünde de yeni fırsatlar oluşturduğunu, pandemi sonrası dönemde dünyanın yine Türkiye'nin başarılarını konuşmayı sürdüreceğini bildirdi.

Türk firmalarının pandemi döneminde rekabetçi fiyatları, kaliteli ürünleri ve güvenilirlikleri ile rakiplerine fark attığını, 2020 Aralık döneminde Türkiye'nin tüm zamanların ihracat rekorunu kırdığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel büyümede ve küresel ticarette beklenen büyük gerilemeye rağmen Türkiye'nin artı büyüme çizgisinin gerisine düşmemeyi başardığını ifade etti.

Gerekirse yeni destekler gelecek

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmalarını güncelleme çalışmalarının devam ettiğini, 2021 senesinde bu çalışmaların daha da ileri seviyeye taşınarak Türkiye'nin yoluna devam edeceğini vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, pandemi sebebiyle zorunlu kısıtlamaların çalışanlarla üreticilerin üzerinde oluşturduğu yükü en düşük düzeye getirebilmek amacıyla çok sayıda ilave destek uyguladıklarını, gerekirse yeni desteklerin de devreye alınacağını dile getirdi.

Dünya hazır olduğumuzu gördü

Türkiye'nin her zorluğa, yeni ortaya çıkan fırsatlara ve türlü senaryolara karşı hazır olduğunu herkesin gördüğünü kaydeden Erdoğan, pandeminin etkilerine karşı verilen mücadelenin hem mali alanda hem de makro ekonomik düzeyde atılacak adımlarla destekleneceğini bildirdi.

Merkezi yönetim borç stoku azaldı

Son aylarda yurt dışından Türkiye'ye 15 milyar dolardan fazla portföy girişinin gerçekleştiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, TL'deki değer artışı ve altın fiyatlarındaki düşüş sebebiyle Kasım ayından bu tarafa merkezi yönetim borç stokunun 150 milyar lira azaldığının altını çizdi.

Erdoğan, kur cephesine bakıldığında ise Türk Lirası'nın Amerikan doları karşısında %12, avro karşısında %10 değer sağladığını anımsattı.

Hukuk ve ekonomi reformu

Hukuk ve ekonomide reform gündemiyle ilgili ciddi ve yoğun bir hazırlık döneminin geride bırakıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide bu yıl temel hedeflerden birinin "fiyat istikrarını sağlamak" olacağını bildirdi.

İstihdam, yatırım, üretim ve ihracat!

"Bana yüksek faizle gelmeyin. Bana istihdam, yatırım, üretim ve ihracat lazım. Eğer bu dördü yoksa hiçbir şey yoktur." diyen Recep Tayyip Erdoğan, asıl işin faizi düşürerek enflasyonu aşağıya doğru çekmek olduğunu, yakında bu reformları da kamuoyu ile paylaşacaklarını, reform gündemine uygun hamleleri hızla hayata geçireceklerini ifade etti.

Enflasyonla bütüncül olarak mücadelenin etkin bir biçimde sürdürüleceğini, cari açık ile mücadelede de yapısal tedbirlere de hız vereceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı, asıl işin faizi düşürerek enflasyonu aşağı çekmek olduğunun altını bir kez daha çizdi ve enflasyonla mücadelenin altyapısını "faizin" oluşturduğunu kaydetti.

Bütçe harcamaları

2020 senesinde toplam bütçe harcamalarının 1 trilyon 202 milyar lira olarak gerçekleştiğini ve program hedefinin gerisinde kaldığını hatırlatan Erdoğan, programda 2021 yılı için öngörülen büyüme oranının yakalanması hâlinde, bütçe açığının millî gelirin %3,6 oranına gerileyeceğini ifade etti.

Sene sonu bütçe açığının 173 milyar TL'yi bile bulmayıp program hedefi olan 239 milyar TL'nin gerisinde kaldığını da anımsatan Erdoğan, bütçe üzerindeki ilave yüklere karşın, mali disiplinden kesinlikle taviz vermeme konusunda kararlı olduklarını bildirdi.

Bütçe açığı

Maliye politikasını aktif kullanırken, öte yandan bütçe açığını geriye çekecek önlemleri hayata geçireceklerini açıklayan Erdoğan, 2021 senesi için bütçe açığının millî gelirin %3,5'i düzeyinde tutulmasını yeni hedef belirlediklerini ifade etti.

Veri politikası

Hizmetleri artırırken vatandaşın devlete emanet verdiği vergileri en etkin ve en doğru biçimde, verimli ve ekonomik kullanacaklarını kaydeden Erdoğan, vergi politikalarını adil, sade, öngörülebilir; istihdamı, yatırımı, üretimi ve ihracatı teşvik eden bir temele oturtacaklarını; bilhassa kamu harcamalarını çok daha verimli duruma getirecek tasarruf programı uygulayacaklarını açıkladı.

Vatandaşlarımız müsterih olsun

İktisat tarihine geçen zorlu küresel konjonktürü (pandemi) 18 yılın tecrübesi ve birikimi vesilesiyle Türkiye'nin başarı ile atlatacağına olan inancını ifade eden Erdoğan, vatandaşların müsterih olmasını, bundan sonraki süreçte de kendilerine güvenmelerini istedi.

Yorumlar (0)