Balon balığı için yeni karar: Kuyruk fiyatı yükseltildi

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alınan karar ile beraber balon balığı avcılığına destek olunacak. Yapılan yeni değişiklikle beraber balon balıklarının kuyruğunu getiren kişilere 12,5 lira tutarında ödeme sağlanacak.

EKONOMİ 05.08.2022, 10:28 05.08.2022, 12:37
Balon balığı için yeni karar: Kuyruk fiyatı yükseltildi

Ekosistemde zararlı canlılar içerisinde bulunan balon balığının varlığının azaltılması için teşvik çalışmaları devam ediyor. Söz konusu durum ile ilgili Resmi Gazete'de yeni bir düzenleme yayınlandı. Alınan kararla beraber balon balığının kuyruğunu getiren kişilere yapılan 5 lira ödeme yükseltilerek, 12,5 lira oldu. Balığın bazı çeşitleri için ise fiyat 2,5 lira olarak belirlendi.

Ödemeler kuyruk kısmına yapılacak

Normal şartlarda Türkiye’deki denizlerde bulunmayan Kızıldeniz’den ülkemize gelen, istilacı ve diğer balık çeşitlerine yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda zararlı olarak değerlendirilen balon balığının avlanması için teşvik projeleri yürürlüğe alınıyor.

Balon balıklarının yalnızca kuyruk kısımları için ödeme sağlanırken, balığın bütün bir halde karaya çıkartılması durumunda ödeme sağlanmayacak.

Kuyrukları alınacak, kalan kısım denize atılacak

Teşvik noktasında avcılığına onay verilen ve avlanan balon balıklarının kuyruk alımı, balıkçı gemileri içerisinde insan sağlığına tehdit olmayacak şartlarda gerçekleştirilecek.

Tutulan balon balıkları, etik standartlar kapsamında balığın kafasına yalnızca bir kerede sertçe vurularak öldürülecek. Öldürülen balon balıklarının alınacak olan kuyruk kısmı için koruyucu eldivenler takılacak kuyruk sapına atılan kesi ile tamamıyla çıkarılacak.

Kuyruğu alınan balon balığının kalan kısmı için karın bölümü yarılacak, daha sonrasında ise denize atılacak. Balığın yalnızca kuyruğu belirlenen alanlardan karaya çıkartılacak.

Balon balığı avlayacaklar nelere dikkat etmeli?

Balon balıklarını avlayacak kişiler, kıyıya bir deniz mili aralıktan daha yakın bölgelerde, barınak, liman ve koyların içerisinde yer alan denize atılamayacak.

Avladıkları balon balıklarının kuyruklarını karaya çıkaran balıkçılar, teslim işlemini yapana kadar geçen zaman içerisinde, farklı balıklarla temas edemeyecek. Bunun yanı sıra balıkçılar, farklı balıkların temas içerisinde olduğu araç/gereçlere dokunamayacak, kuyruğun kapalı kaplar ya da sızdırmaz poşetlerde taşınması hususunda gereken tedbirleri almakla yükümlü tutulacaklar.

Ödemeler nereden yapılacak?

Verilecek ödeme adına gereken kaynak, Bakanlık tarafından tarımsal destekleme bütçesi üzerinden karşılanacak. Kuyruklardan ödenecek para ise Bakanlık tarafından Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası üzerinden balıkçılara verilecek.

Karar çerçevesinde gerçekleştirilen teşvik ödemeleri kamu kaynağı olarak belirlendiğinden hak sahibinin banka hesabına yollanmadan önce, temlik, icra/haciz gibi uygulamalar yapılmayacak.

Balon balığının zararları nelerdir?

Zehirli bir eti bulunan balon balığı, bu sebeple ticari amaçlı olarak kullanılmamaktadır. Vücudunda tetrodotoksin isimli madde bulunan bu balık, dolaşım yetmezliğine ve kas felci gibi ölüme kadar götürebilecek zehirlenme sağlayabilmektedir.

Yorumlar (0)