Bakanlıktan zincir marketlere düzenleme:  Sigara satmak yasak

Ticaret Bakanlığı, pandemi nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan küçük esnafları rahatlatmak için üzerinde çalıştığı yeni bir düzenleme getirdi. Buna göre;  tütün mamulü, cep telefonu, mobilya, beyaz eşya ve elektronik eşyalar zincir marketlerde satılamayacak.

EKONOMİ 11.02.2021, 10:41 12.02.2021, 09:42 Hanife
Bakanlıktan zincir marketlere düzenleme:  Sigara satmak yasak

Salgın sürecinde gelir kaybına uğrayan küçük esnaf için harekete geçen Ticaret Bakanlığı, üzerinde çalıştığı bir taslakla zincir marketler ile alışveriş merkezlerinde nüfus ve mesafe kriterleri de hesaba katılarak satış esaslarında bazı değişiklikler getirdi.

Zincir marketler sigara satamayacak

Yeni düzenlemeye göre, zincir marketlerde elektronik eşya, mobilya, beyaz eşya, cep telefonu ve tütün mamülü satışı yasaklandı.

Pazar günleri açılış saati 11.00

Küçük esnafı korumak adına yapılan düzenlemede bir diğer dikkat çekici kuralda,  marketler pazar günleri saat 11.00’den önce açılamayacak.

Ayrıca 1500 metrekareden büyük mağazalar ve elektronik ortamda satış da mevcut düzenleme ve yasak geçerliliğini sürdürecek.

Yöresel ürünlere yer açacaklar

Zincir marketler ve mağazalarda  %1 oranında, marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler ve coğrafi işaretli ürünler raflarda yer alacak.

Üreticiye bedel yansıtamayacak

Yeni düzenlemeye göre bundan sonra marketler, promosyonlu ürünlerden kaynaklanan kayıplarda, markete sağlam şekilde teslim edilen ürünün bozulması halinde ve gıda ürünlerinin müşteri şikâyeti nedeniyle incelenmesinde üreticiye bedel yansıtamayacak.

Reklam düzenlemesi

Anons, reklam, ürünlerin yerleştirilmesi gibi hizmetler nedeniyle üretici veya tedarikçiden para talep edilmeyecek, ancak ikili sözleşme yapılması halinde bedel alınabilecek.

Üreticiye, meyve ve sebze ile 30 gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli,  30 gün içinde ödenecek.
 

Yorumlar (0)