Bakanlıktan 'uygun fiyatlı buğday' açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, TMO'nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) un regülasyon uygulamalarına bu ay itibarıyla yeniden devam edilmesinin uygun bulunduğu belirtilerek, "Bu çerçevede ekmek üreticilerine ve fırınlara belirli bir fiyat karşılığında un satışı gerçekleştirileceğini taahhütte bulunan un fabrikalarına TMO tarafından ucuz fiyatla ekmeklik buğday satışı gerçekleştirilmeye devam edilecektir." denildi.

EKONOMİ 02.06.2022, 00:08 02.06.2022, 14:29
Bakanlıktan 'uygun fiyatlı buğday' açıklaması

Bakanlığın resmi sosyal medya hesabı üzerinden un fiyatlarında fahiş fiyat yükselişi beklentilerinin oluştuğuna yönelik spekülasyonlar yapıldığının görülmesi üzerine hususa dair açıklamada bulunuldu.

TMO aracılığıyla geçtiğimiz sene un regülasyon faaliyetiyle unun uygun fiyatlar karşılığında fırıncı esnafına ulaşmasının tesis edildiği anımsatılan açıklamada, "Bu yıl hava şartlarının da olumlu olmasıyla birlikte 19,5 milyon ton buğday ve 36,9 milyon ton hububat üretimi beklenmektedir. Arpa ve buğday hasadı bazı yerlerde başlamış olup, verimin geçtiğimiz senenin üzerinde olduğu gözlenmiştir." yorumunda bulunuldu. 

"Piyasayı yakından izlemeyi sürdüreceğiz"

Fakat gelinen son noktada buğday hasadının gerçekleştirildiği haziran-ağustos döneminde piyasada un fiyatlarında fahiş fiyat yükselişi beklentilerinin oluştuğuna yönelik spekülasyonlarda bulunulduğunun gözlendiğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Tüm bu spekülasyonların halkımızı olumsuz yönde etkilememesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca gerekli değerlendirmelerde bulunulmuş, TMO'nun un regülasyonu uygulamasına hazirandan sonra da devam etmesi uygun bulunmuştur.

Bu çerçevede ekmek üreticilerine ve fırınlara belirli bir fiyat karşılığında un satışı gerçekleştirileceğini taahhütte bulunan un fabrikalarına TMO tarafından ucuz fiyatla ekmeklik buğday satışı gerçekleştirilmeye devam edilecektir. Piyasalar şu ana dek olduğu gibi bundan böyle de yakından izlenmeye devam edilecek olup, piyasanın istikrarına yönelik gerekli bütün önlemler alınacaktır."
 

Yorumlar (0)