Bakanlıktan su tasarrufuna yönelik önemli adım

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği üzerinde yapılacak olan değişiklikle birlikte binalarda lavabo musluk debilerinde sınırlamaya gidilecek, sıcak su re-sirkülasyon pompasını kullanmak mecburi olacak.

EKONOMİ 16.02.2022, 21:53 17.02.2022, 17:56
Bakanlıktan su tasarrufuna yönelik önemli adım

Aktarılan bilgilere göre, söz konusu düzenlemede özellikle su tasarrufuna dair alınacak önlemler dikkat çekiyor. Düzenleme ile birlikte binalarda suyun çok daha tasarruflu bir şekilde tüketilmesi maksadıyla, sıhhi tesisata ait projelerde lavabo musluk debileri 1 dakikada 6 litre, duşlarda ise 1 dakikada 8 litre olacak şekilde sınırlandırılacak. Kullanılacak olan armatürlerin de bu düzenlemeye uygun olarak mahal listesinde bulunması sağlanacak.

Merkezi sıcak su sistemine sahip binalarda sıcak su re-sirkülasyon pompası mecburi hale getirilecek. Böylelikle musluklarda her zaman sıcak suyun hazır durumda olması sağlanarak tasarruf edilecek.

Bahçelerde damla sulama kullanılacak

Düzenleme doğrultusunda, peyzaj projesinde parsel bahçelerinin düzenlenmesinde de tasarrufa dikkat edilecek.

Bu çerçevede, bahçe düzenlemelerinde iklime uygun olacak şekilde bitki seçimi yapılacak. Sulamada ise damla sulamaya geçilecek. Öncelikli olarak yağmur suyu depolama sistemlerindeki suların kullanılması mecburi olacak.

İç mekan projesi istenecek

Söz konusu düzenleme ile birlikte iç mekan tasarımına ilişkin olarak 'iç mekan projesi' mecburiyeti getirilecek.

Bu doğrultuda, havalimanı, 300 yataktan fazla kapasiteye sahip hastane, 20.000 metrekareden daha büyük AVM'ler için iç mimar veyahut mimarlar tarafından iç mekan projesi hazırlanması gerekecek.

Yorumlar (0)