Bakanlıktan 81 ilde "fahiş fiyat" denetimi

Ticaret Bakanlığı 81 kentteki pazar yeri, hal ve marketlerde fahiş fiyat denetimine çıktı. Bir haftada 1674 işletme denetlendi, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca 495 firmaya 15 milyon 480 bin TL ceza kesildi. Denetimlerde sebze-meyve, ayçiçeği yağı, yumurta, tavuk, un gibi temel gıda ürünlerinin haksız biçimde fahiş fiyatlardan satıldığı tespit edildi.

EKONOMİ 27.01.2021, 10:06 28.01.2021, 09:18
Bakanlıktan 81 ilde "fahiş fiyat" denetimi

Ticaret Bakanlığı, temel ihtiyaç ve gıda maddeleri başta olmak üzere, piyasada yaşanan fiyat gelişmelerini mercek altına aldı.

Vatandaşın yaptığı başvuruları üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığı, temel ihtiyaç ve gıda ürünlerinde arz-talep dengesi ile uyuşmayan fahiş fiyat artışlarını tespit etmek maksadıyla 81 şehirde pazar yeri, market, toptancı halleri ve çarşılarda Teftiş Başkanlığının katılımı ile denetim yaptı.

Yalnızca son 1 haftada 1674 işletmede 22.535 ürün Ticaret Bakanlığı tarafından denetlendi.

Denetleme sonucu tespit edilen sonuçlar, değerlendirme yapması için Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna iletildi. Firmaların savunmaları alındı ve haksız fiyat artışı yaptığı saptananlarla ilgili 10 bin 911 TL'den 100 bin 910 TL'ye, stokçuluk yaptığı tespit edilenlere de 54 bin 555 TL'den 545 bin 550 TL'ye kadar idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

495 firmaya 15,5 milyon TL ceza

Öte yandan, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, dünkü toplantıda, 120 şirkete 3 milyon 595 bin TL idari para cezası verilmesi kararı aldı.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca şimdiye kadar 3386 dosya üzerinde karar aldı, temel ihtiyaç maddeleriyle gıda maddelerinde fahiş fiyattan satış yaptığı tespit edilen 495 şirkete toplam 15 milyon 480 bin TL idari para cezası verdi.

Yapılan denetimlerde bilhassa sebze meyve, ayçiçeği yağı, yumurta, tavuk ve un gibi en temel gıda ürünlerine fahiş fiyat uygulandığı belirlendi.

Denetimler yoğunlaşacak

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda 81 ilde denetimler, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile belediyelerin zabıta teşkilatlarının teftiş ve denetim ekipleri tarafından, serbest piyasa ekonomisi zarar görmeyecek şekilde bugünden itibaren yoğunlaştırılacak.

Stokçuluk faaliyeti ve fahiş fiyat artışlarını yakından takip etmek için Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda denetimler kesintisiz sürdürülecek.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu kimlerden oluşuyor? Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu; Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ile TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu) temsilcileri ile perakende sektörü temsilcileri, tüketici ve üretici örgütlerinden oluşuyor.

Yorumlar (0)