Bakanlık tek tek açıkladı: 10 soruda Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 10 soruyla Kur Korumalı TL Mevduat Hesabını açıkladı. Soru-cevap olarak yapılan anlatımda merak edilen bütün noktalara açıklık getirildi.

EKONOMİ 18.01.2022, 17:46 18.01.2022, 17:49 Ömer Aksan
Bakanlık tek tek açıkladı: 10 soruda Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı

Hazine Ve Maliye Bakanlığı, Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı'nın ne olduğunun tama anlamıyla olarak anlaşılması için merak edilenleri 10 soruda açıkladı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 10 soru 10 cevap olarak yayımlanan metinde senaryolar çerçevesinde kazançları da ortaya koydu. Bakanlık bütün detaylarıyla Kur Korumalı TL Mevduat Hesabına açıklık getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan bildiri şu şekilde:

Soru 1: Kimler, Kur Korumalı Hesabı açabilir?

Cevap: Hesabın sahibi olacak kişinin, “yurt dışında işçi, müstakil iş veya serbest meslek sahibi Türk vatandaşı veya Türkiye'de kanuni yerleşim yeri olan gerçek kişi olması” gerekmektedir.

Soru 2: Hesap açılışlarında göz önünde bulundurulacak kur ne zaman ilan edilecektir? KKH çerçevesinde faydalanacak olanlara faize ilave olarak yapılacak ödemeler nasıl yapılacak?

Cevap: Bu hesaplarda dikkate alınacak vade başı/vade sonu kuru, TCMB’nin saat 11'de açıklamış olduğu EUR/TRY, USD/TRY ve GBP/TRY döviz kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin hepsi, aynı gün hesap sahibine ödenecektir. Kur farkından kaynaklı olarak bankalara vade sonunda ödeme yapılması durumunda, bankalarca ödenecek tutara yönelik talepler TCMB’ye iletilecektir. Hazine tarafından ödenecek olan bölüm, aynı gün Merkez Bankası tarafından bankalara aktarılacaktır.

Soru 3: Saat 11.00’den önce bankalara KKH hesabı açmak isteyenler nasıl yol izlemelidir?

Cevap: TCMB’nin saat 11'de duyuracağı EUR/TRY, USD/TRY ve GBP/TRY döviz kurları baz alınarak hesaplar açılabilir.

Soru 4: Yararlanacak olan kişi, birden çok bankada KKH hesa açabilir mi? Birden çok hesap açabilirse farklı tutar ve vadelerde, para birimlerinde mevduat yatırımı yapabilir mi? Vadesinden önce açtığı hesabı kapatırsa yeniden KKH kapsamında hesap açabilir mi?

Cevap: Birden çok bankada hesap açmasının önünde bir engel yok. KKH'nin; farklı tutarlarda, vadelerde (3, 6, 9, 12 ay), birimlerinde (EUR/TRY, USD/TRY ve GBP/TRY) de olabilecektir.

Soru 5: Müşterek hesap açılıp/açılmaması ve açılması halinde uygulanacak kriterler nelerdir?

Cevap: Ortak hesap açmak isteyenler; KKH açmak için gerekli şartları sağlaması halinde ortak olarak da hesap açabilmektedir.

Soru 6: 3, 6, 9 ay ve 1 yıl şeklinde belirlenen vadelerinin bu vadeye tekabül edecek kırık vade şeklinde belirlenmesi mümkün müdür?

Cevap: Bu söz konusu hesaplar; 3, 6, 9 ay ve 1 yıl şeklinde açılabilmektedir. İş günü dışında vade sonunun bir güne denk gelmesi halinde; izleyen ilk iş günü vade sonu tarihi olarak alınması öngörülmektedir. Bunun haricinde kırık vade uygulaması bulunmamaktadır.

Soru 7: Yararlanacak olan kişi, vadesinden önce açtığı hesabı kapatırsa aynı kişiye tekrar hesap açılabilir mi?

Cevap: Açtığı hesabı vadesinden evvel kapatan yararlanıcının, tekrar hesap açmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.

Soru 8: Bu işlemlere ilişkin örnek senaryoların da paylaşılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.

Cevap: Döviz Kuru 10 TL, KKH faizi yıllık %14 ve 100 TL gibi bir tutardaki 1 yıllık mevduat için açılacak bir hesaba ilişkin öngörülen senaryolar şu şekildedir;

1.Senaryo: Hesap kapanış zamanında döviz kuru 9 lira şeklinde gerçekleşmesi halinde yararlanıcı, anapara + faiz toplamda 114 TL alacaktır. Böylece TCMB ek bir ödemede bulunmayacaktır.

2. Senaryo: Hesap kapanış zamanında döviz kuru 10 lira şeklinde gerçekleşmesi halinde yararlanıcı, anapara + faiz toplamda 114 lira alacaktır. TCMB ek bir ödemede bulunmayacaktır.

3. Senaryo: Hesap kapanış zamanında döviz kuru 11 lira şeklinde gerçekleşmesi halinde yararlanıcı, anapara + faiz toplamda 114 lira alacaktır. TCMB, bu durumda ek bir ödeme yapmayacaktır.

4. Senaryo: Hesap kapanış zamanında döviz kuru 12 lira olarak gerçekleşmesi halinde yararlanıcı, anapara + faiz + kur farkı toplam 120 TL alacaktır. Kur farkı sebebiyle oluşan 6 TL fark Merkez Bankası tarafından bankaya ödenecektir.

Soru 9: Banka tarafından Kur Korumalı Hesaba işletilecek faiz oranına yönelik herhangi bir kısıtlama var mıdır?

Cevap:  Kur Korumalı Hesaplara bankaların uygulayacağı faiz oranı, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli Repo ihale faiz oranının aşağısında olmayacaktır. Bankalar tarafından uygulanacak azami faiz oranı, asgari faiz oranının en çok 300 bp üzerinde belirlenebilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından azami faiz oranı güncellenebilecek ve güncelleme zamanı ile sonrasında açılacak olan hesaplar için bu durum geçerli olacaktır. Bunlar, Katılım Bankaları için katılım bankacılığı kuralları çerçevesinde yapılacaktır.

Soru 10: Kur Korumalı Hesapların açılabileceği bir tarih aralığı mevcut mudur?

Cevap: Mevcut durumda Kur Korumalı Hesapların; 21/12/2021 ve 31/12/2022 arasında açılmış ya da açılacak olması gerekmektedir.

Yorumlar (0)
20
az bulutlu