Bakanlık: Alman ekonomisinde resesyon olasılığı düşük

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ekonomide güçlü bir yavaşlama ya da belirgin bir resesyon beklenmediğini açıkladı.

EKONOMİ 14.10.2019, 15:58 14.10.2019, 16:31
Bakanlık: Alman ekonomisinde resesyon olasılığı düşük

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Alman ekonomisine dair aylık bir rapor yayımladı.

Raporda, Alman ekonomisinin zayıf bir büyüme yaşadığı belirtiliyor.

"Ekonomide şu anda daha güçlü bir yavaşlama veya belirgin bir resesyon beklenmiyor. Küresel ekonomik yavaşlama Alman ekonomisini etkiliyor." ifadeleri yer alan raporda, küresel ekonomideki kırılganlıkların Almanya'nın dış ticaret hacmini etkilediği dile getiriliyor. Temmuz ayı ile ağustos ayının karşılaştırılması yapıldığında, ihracatın cari fiyatlarla yüzde 2,4 düştüğü belirtildi.

Raporda ayrıca, inşaat ve hizmet sektöründeki büyümenin, ihracata bağlı imalat sektöründeki durgunluğu dengelediğine dikkat çekilerek, yeni fabrika siparişlerinin ve sanayi üretiminin düşmeye devam ettiği ifade edildi.

Ekonomik durumdan ötürü istihdamın daraldığı ancak son aylarda işsizlik oranının ilginç bir şekilde düşük seviyelerde seyrettiği vurgulandı.

Hükûmetin olumsuz tavrı

Hükûmet, ekonomideki durgunluğu elimine etmek için iş dünyasının talep ettiği teşvik paketi çağrılarına olumsuz bakıyor. Bunun dışında, uzmanlar sanayideki gerilemenin diğer sektörlere yayılacağını düşünüyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının getirdiği belirsizlik, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki ticaret müzakereleri ile otomobil üretimi başat olmak üzere Alman ürünlerine gelen zayıf küresel talep, ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. Alman ekonomisi geçen sene yüzde 1,4 büyürken, hükûmet ve AB Komisyonu, bu sene büyümenin yüzde 0,5 beklentisi içerisinde. Ekonomi, bu senenin ilk çeyreğinde yüzde 0,4 büyüme yaşarken, ikinci çeyrekte yüzde 0,1 daralma yaşadı.

Diğer yandan, hükûmetin bu hafta sonbahar dönemine ait büyüme tahminlerinin açıklanması bekleniyor.

Yorumlar (0)