Bakanlık açıkladı: Kur korumalı mevduat hesaplarında son durum...

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, 2 Şubat 2022’den itibaren kur korumalı mevduat hesaplarının toplamdaki tutarının 281 milyar TL’ye çıkartıldığı bilgisini paylaştı.

EKONOMİ 04.02.2022, 19:03 04.02.2022, 19:08
Bakanlık açıkladı: Kur korumalı mevduat hesaplarında son durum...

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Ekonomi İşleri Birimi tarafından İstanbul’da 39 ilçede düzenlenmiş olan “Ekonomi Buluşmaları” toplantısı, Pendik’te gerçekleştirilen buluşmayla sürdü.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın yaptığı sunumla, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ekonomi İşleri Birimi Başkanı Gıyaseddin Gergin başkanlığında yapılan toplantıda Gürcan önemli açıklamalar yaptı.

“İhracat ve üretime dayalı ekonomi”

2020 senesi başından itibaren çok ciddi bir salgın dönemine girildiğini kaydeden Gürcan, “2020 ilk çeyrekte bütün dünyada ekonomik yaşam durma noktasına geldi. Tedarik zincirlerinde sorun yaşandı, iş yerleri kapandı. Bu durağanlıktan Türkiye, en hızlı şekilde kurtulan ülkelerden oldu. 2021 senesi ikinci çeyrekte Türkiye %21,7 oranında 3. çeyrekteyse %7,4 büyüdü. Ülkemizin hızlı toparlanmasının nedeni ihracata ve üretime dayalı olan ekonomik yapısıdır. Bu durum Türkiye’nin pozitif büyümesine katkı sunuyor ve dengeli şekilde büyümemize imkan veriyor.” dedi.

Kur korumalı hesaplarda bulunan toplam tutar 281 milyar TL oldu

Gürcan, kur korumalı mevduat hesaplarına önemli bir ilginin olduğunu söyleyerek, “2 Şubat 2022’den itibaren kur korumalı mevduat hesaplarında bulunan tutar 281 milyar TL’ye çıktı. 119 milyar TL Merkez Bankası destekli 162 milyar TL ise Hazine destekli olarak kayıtlara geçti. 60 milyar TL ise tüzel firmalardan geldi.” dedi.

Gürcan, sanayi endeksinin ciddi bir şekilde güçlendiğini aktararak, “2022 senesi ilk ayından itibaren kapasite kullanım oranımızın %78 olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı Türkiye üretimi çok güçlü bir şekilde sürdürüyor. Hükümetimiz ve Cumhurbaşkanımızın sanayicilerimize ve esnafımıza dair açıklamış olduğu tedbirlerle durgunluğu hızlıca aştık.” şeklinde konuştu.

Enflasyonda nisanın ardından düşüş bekleniyor

Salgın sürecinin ardından bütün dünyada ciddi fiyat artışları olduğunun altını çizen Gürcan şunları söyledi:

“Salgın döneminde tedarik zincirlerinin kırılması, imalat sektöründeki yavaşlama, enerji krizlerinin meydana gelmesinden dolayı bütün dünyada enflasyonist bir ortam görüldü. Dünyada emtia fiyatlarında önemli artışlar yaşandı. Bu artışlar sonucunda sanayicilerimizin üretim maliyetlerinde artış görüldü. 2022 senesi Ocak ayından itibaren %48,7 oranında bir enflasyonumuz bulunuyor. İnşallah sayın bakanımızın da söylemiş olduğu gibi nisan ayından itibaren enflasyon hususunda düşüş ivmesi bekliyoruz.”

Yorumlar (0)