Bakan Varank'tan KGF Paketi müjdesi

Hazine Destekli Kefalet Sistemi Yatırım Destek Paketleri Lansmanı'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kredi Garanti Fonu (GKF) Paketi hakkında açıklamalarda bulundu. İşletmeleri 5 ana gruba ayırdıklarını kaydeden Nebati, KGF Paketi'ne dair ayrıntılardan bahsetti.

EKONOMİ 11.01.2023, 15:45 12.01.2023, 15:54 Hakan Öksüz
Bakan Varank'tan KGF Paketi müjdesi

İstanbul’da gerçekleştirilen "Hazine Destekli Kefalet Sistemi Yatırım Destek Paketleri Lansmanı"na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kritik açıklamalarda bulundu. Kredi Garanti Fonu (GKF) Paketi ile ilgili konuşan Nebati, "Firmaları 5 ana gruba ayırıyoruz. Önceki dönemdeki borç ödeme davranışları, finansal güçleri ve teminat ihtiyaçları gibi kıstaslara bakılarak. Ona göre değerlendirme yapılacak." ifadelerini kullandı.

Yürüttükleri çalışmalar neticesinde firmaların sektörel düzeydeki ihtiyaçlarını belirlediklerine değinen Bakan Nebati, "İşletmelerimize sunduğumuz finansman imkanını artırıyoruz. 200 milyar liralık kefalet imkanı ve 250 milyar liralık kredi hacmini çeşitli alanlarda faaliyet yürüten işletmelerimizin kullanımına sunacağız." dedi.

"İşletmeleri 5 ana gruba ayırdık"

Standart bir derecelendirme sistemi kurguladıklarına değinen Nebati, "En yüksekte yer alan firmalarımız birinci grup, en düşükleri de beşinci grup olacak. Kredibilitesi yüksek olan birinci grup ile düşük olan beşinci gruba kullandırım yapmayacağız. İkinci, üçüncü ve dördüncü gruplarda yer alan işletmelerin bu kefaletleri kullanmasını istiyoruz. Kredibilitesi bulunan fakat teminat yetersizliği olan üçüncü grup, bundan ağırlıklı şekilde (yüzde 60) yararlanacak. İkinci grup yüzde 30, dördüncü grup ise yüzde 10 oranında faydalanacak." değerlendirmesinde bulundu. 

"Aykırı durum tespit edersek affetmeyeceğiz"

Takip sistemi sayesinde söz konusu kredilerin amaç dışı kullanımının önüne geçileceğini belirten Varank, "Gerçeğe aykırı beyan, kredi ile döviz satın almak, sahte fatura düzenlemek ve geçmiş kredi borçlarını ödemek gibi durumların tespiti halinde af söz konusu olmayacak. Buna benzer faaliyetlerin tespiti durumunda o işletmenin Hazine Destekli Kefalet Sisteminden bir daha yararlanması mümkün değil." ifadelerini kullandı. 

"Kadın girişimcilere en az yüzde 90 destek sağlanacak"

Bakan Varank, "Ödemesiz dönem olanağının yanı sıra kefalet oranını asgari yüzde 70'te tutacağız. Kadın girişimcilerimize en az yüzde 90 oranında kefalet desteği sağlayacağız. Kamu ve özel bankalarımızla birlikte çalışacağız." dedi.

Yorumlar (0)