Bakan Varank açıkladı: Hangisi ne aşamada?

Ankara Şehir Hastanesine Bayram ziyaretinde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Sputnik V ve AstaZeneca aşısıyla emsal teknolojide olduğunu söylediği adenovirüs temelli yerli aşıya dair değerlendirmelerde bulundu. Varank,  'Daha az zararlı, daha avantajlı ve daha etkin' ifadelerine yer verdi.

EKONOMİ 14.05.2021, 16:31 15.05.2021, 18:24 Hanife
Bakan Varank açıkladı: Hangisi ne aşamada?

Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi'ne bayram ziyaretinde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal eşlik etti.

VLP aşısında faz 2 çalışmasına geçiş planlanıyor

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Varank, Kayseri’deki ekibin aşı çalışmasında Faz 3’e,  VLP aşısında da Faz 2’ye geçmesini beklediklerini ve Konya Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Erganiş ve ekibinin de aşılarını haziranın ortasına kadar Faz 1 çalışmaları bitirmelerini beklediklerini söyledi. İnaktif aşı adayıyla ilgili Dr. Erganiş’in Adıyaman’daki özel bir sektör firmasında Vetal ile çalıştığını belirten Varank, eğer inaktif aşı adayı Faz 3‘ü de başarılı geçerse Vetal’de üretilebileceğini söyledi.

Yerli aşılarının Türkiye’deki üretim tesislerinde GMP standartlarında üretileceğini aktaran Varank, yerli VLP aşısında Nobel firmasında pilot üretimlerinin gerçekleştiğini ve bu aşının da başarılı olması durumunda Kocaeli’deki Nobel’de üretileceğini belirtti. Aşı çalışması yapan özel sektör firmalarının(yerel) esasen bu sektörde yatırımları olan güçlü firmalar olduğunu aktaran Varank, hali hazırda  GMP sertifikalarını da olduğu için hızlı bir şekilde aşılarda üretime geçip vatandaşa ulaştırabileceklerini söyledi.

‘Yerli aşı daha az zararlı ya da insana hiç zarar vermeyecek’

Bakan Varank’ın ikinci durağı ise adenovirüs temelli aşı çalışmalarının yapıldığı Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü oldu.

Varank, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut ile Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar’dan adenovirüs temelli aşı adayı hakkında bilgi aldıktan sonra açıklamalarda bulundu.

Bu aşının AstraZeneca ve Sputnik V aşılarıyla emsal teknolojide olduğunu aktaran Varank, adenovirüs temelli yerli aşının dünyadaki diğer aşılardan farklılıklarının olduğunu anlatarak, Dr. Akbulut’un, koronavirüsün 4 proteinini de kapsayan bir aşı tasarladığını bu nedenle daha etkin olacağı düşündüklerini söyledi. Varank, Dr. Akbulut’un aşıyı tasarlarken insana hiç zararı olmayacak ya da daha az zararlı olan, dünyada kullanılan diğer aşılara göre  daha avantajlı bir virüsü tercih ettiğini bildiklerini söyledi.

Sonbahar gibi Türkiye’nin yerli ve milli aşısını elde edecek

Söz konusu aşının pilot üretiminin GMP şartlarını yerine getirildiğini, Dr. Akbulut’un Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) başvurusunu yaptığını ve önümüzdeki hafta TİTCK’dan bu aşının insan denemelerinin başlamasına ilişkin iznin çıkmasını beklediklerini aktaran Varank, “Eğer sonuç çıkarsa Türkiye’de 1 adenovirüs, 1 VLP ve 2 inaktif aşı adayında insan denemeleri aşamasına geçeceğiz.” dedi.

Varank, yerli aşı adaylarının faz çalışmalarında eğer yeteri kadar gönüllü bulunabilir ve aşı adaylarının sonuçları başarılı olursa yılsonundan önce sonbahar gibi Türkiye’nin yerli ve milli aşısını elde edebileceğine inandıklarını dile getirdi.

 “Gönüllülerle bu işi başaracağız”

İlerleyen dönemlerde aşının klinik denemelerinde de gönüllü bulmakta sorun yaşamayacaklarını söyleyen Varank, süreci çok şeffaf ve bilimsel götürdüklerini, bütün hocaların yaptıkları çalışmalarını web sitelerinde yayınladıklarını ve çalışma süreçlerini DSÖ’ye bildirdiklerini söyledi.

Son olarak Varank, bu çabalar sayesinde ve gönüllülerle bu işi başaracaklarını ve yerli aşıyı geliştireceklerini inandıklarını söyledi.

Yorumlar (0)