Bakan Şimşek'ten 'KKM' açıklaması
Mehmet Şimşek, mayıs ayı sonunda 125,3 milyar dolar olan KKM tutarının 20 Ekim 2023 itibarıyla 110,2 milyar dolara gerilediğini belirtti. Bakan Şimşek, burada 15,1 milyar dolarlık bir azalış olduğuna dikkat çekerek, bugünkü mevduat faizleri göz önünde bulundurulduğunda ek yük olma olasılığının zayıfladığını dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2024 senesi bütçe görüşmelerinin akabinde vekillerin suallerini cevapladı.
"15,1 milyar dolar azaldı"
KKM (Kur Korumalı Mevduat) uygulamasının yükünün TCMB'ye (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) aktarıldığı eleştirileri üzerine Bakan Şimşek, bahse konu uygulamanın, 2021'de kurda yaşanan baskıya çözüm olarak çıkarıldığını anımsattı.
Mehmet Şimşek, bu hususun aslında TCMB'nin kur yönetimi ile ilgili olduğunu ifade ederek, şu sözleri sarf etti:
"Kur rejimini hükümet belirler. Bu belirlendikten sonra bunun uygulanmasından sorumlu olan kurum TCMB'dir. Kur rejiminin uygulanmasından kaynaklı zarar ya da karın TCMB'nin bilançosunda olması gerekir, normali bu. Ancak bu düzenleme gerçekleştirilirken, KKM'ye geçiş Hazine ve Maliye Bakanlığının sorumluluğuna verilmiş. Burada TCMB'nin hiçbir biçimde Hazine ve Maliye Bakanlığını finanse etme gibi bir durumu söz konusu değil. Tam aksine KMM'den dolayı vazgeçtiğimiz vergilerden ötürü kur rejiminin uygulanmasında Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak TCMB'ye destek olmuşuz, yani o manadaki kaygılar hiç de yerinde kaygılar değil."
Bakan Şimşek, TCMB'nin zararını kendi düzenlemeleri kapsamında karşılayacağını dile getirdi.
Öte yandan, önümüzdeki sene sermaye transferleri için 721 milyar TL'lik ödenek öngörüldüğünü, söz konusu tutarın 653 milyar TL'sinin deprem sebebiyle öngörülen harcama kaynaklı olduğunu belirten Şimşek, mayıs ayı sonunda 125,3 milyar dolar olan KKM tutarının 20 Ekim 2023 itibarıyla 110,2 milyar dolara gerilediğini belirtti. Mehmet Şimşek, burada 15,1 milyar dolarlık bir azalış olduğuna dikkat çekerek, bugünkü mevduat faizleri göz önünde bulundurulduğunda ek yük olma olasılığının zayıfladığını dile getirdi.
"Özelleştirme söz konusu değil"
Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan diğer satır başları ise şunlar:
"Şunları açık ve net biçimde söyleyeyim... Hiçbir yurt dışı ziyaretimde hiç kimseden para talep etmedik. Hiçbir bağımsız kuruma benim müdahalem olmadı ve olmayacak. Özelleştirme çerçevesine yeni alınması planlanan herhangi bir varlık mevzubahis değil.
Ben hiçbir daim 'Enflasyonun esas sorumlusu ücretlerdir.' demedim. 'Biz emeklilerimizi, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz.' dedim. Fiyat istikrarı, kalıcı bir biçimde çalışanlarımızın refahını arttırmanın yegane formülüdür ve bu programın ana amacı kalıcı fiyat istikrarıdır."