Bakan Pekcan: “Etkili önlemler ekonomiye pozitif yansıdı”

Şubat ayında ihracat rekoru kırıldığını ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ülke ekonomisini değerlendirdi.

EKONOMİ 02.03.2021, 14:11 03.03.2021, 12:02
Bakan Pekcan: “Etkili önlemler ekonomiye pozitif yansıdı”

Yeni reform süreciyle birlikte 2021'de yatırım ve üretimde Türkiye'nin elinin daha çok güçleneceğini öngördüklerini ifade eden Bakan Pekcan, pandemi nedeniyle 2020 yılında küresel ölçekte ekonomilerde düşüş yaşandığını söyledi.

“AB ülkelerine göre Türkiye 2020’yi pozitif atlattı”

Avrupa ülkelerine kıyasla alınan tedbirler neticesinde 2020 yılında ekonominin pozitif yönde ayrıştığına vurgu yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 27 ülke ekonomisinde yüzde 6,4 daraldığını, küresel mal ve hizmet ticaretinde yüzde 9,6 gerileme yaşandığını söyledi. 

G20 ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin Çin ile beraber 2020 yılını pozitif büyüme ile kapatan 2 ülkeden birisi olduğunu kaydeden Pekcan, yılın 3. çeyreğine yüzde 6,3, son çeyreğinde yüzde 5,9 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2020 yılı genelini orta vadeli hedefinin de yüzde 1,5 üstünde artırarak yüzde 1,8 büyüdüğünü belirtti.

“Avrupa’nın ithalatında artış gösteren tek ülke Türkiye oldu”

AB İstatistik Ajansı tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre 2020 yılında AB’nin toplam ithalatı içerisinde Türkiye’nin payının yüzde 3,7 pay ile Norveç, Güney Kore ve Japonya’yı da geçerek 6. sıraya yükseldiğini kaydeden Pekcan, “2015 yılından itibaren üst üste 5 yıl Avrupa’nın ithalatında artış gösteren tek ülke Türkiye olmuştur” dedi.

"Üretici memnun”

Üreticiden sanayiciye kadar tüm kesimlerin Türkiye ekonomisinden memnun olduğunu dile getiren Bakan Ruhsar Pekcan, uluslararası piyasalarda görülen mali faktörlerin yakından takip edildiğini söyledi. Pekcan, “Bugün itibariyle normale dönüş başladı. İnşallah hep birlikte tüm tedbirlere uyarak, esnafımızla, küçük işletmelerimizle bu süreçte başarılı, bereketli çalışmalar elde edeceğiz. Bu yıl üreticilerimiz memnun. Sanayi de üretimimiz iyi gidiyor” dedi.

“Şubat ayında rekor kırdık”

Şubat ayında beklentilerinde üzerinde bir ihracat rekoru kırıldığını sözlerine ekleyen Pekcan, şu ifadelere yer verdi, “Şubat ayında ihracatımız başarı grafiğini yükselterek sürdürdü.  İhracatımız yüzde 9,6 artışla 16 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle bugüne kadar Şubat ayında 15 milyar dolar ihracat bile yakalanmamışken, biz 16 milyar doları da aşarak tüm zamanların en yüksek Şubat ayı ihracat rakamını yakaladık.”

Yorumlar (0)