Bakan Nebati’den KKM açıklaması: “İyi niyetlerinden şüpheliyim”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı TL Mevduat ile ilgili açıklamalar yaptı ve "Tasarruf sahiplerinin 3’te 1’i döviz yerine bu yararlı yatırım aracını tercih ediyor" sözlerini kullandı.

EKONOMİ 15.08.2022, 13:30 15.08.2022, 16:35
Bakan Nebati’den KKM açıklaması: “İyi niyetlerinden şüpheliyim”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) ile ilgili açıklamalar yaptı.

“Tasarruf sahiplerinin 3’te 1’i bunu seçiyor”

Twitter’dan görüşlerini paylaşan Bakan Nebati, KKM hesabının, tasarrufları döviz yerine TL’ye yatırmayı teşvik eden ve ekonomiye katkı sunan bir enstrüman olduğunu aktardı. Nebati gönderisinin devamında şunları söyledi:

“Tasarruf sahiplerinin 3'te 1'i döviz yerine bu yararlı yatırım aracını seçiyor. Bu şekilde hem ekonomik büyümemize katkı sunuyor hem tasarruf ediyor hem de dövizde manipülasyon yapmaya çalışan kötü niyetlilerin yoluna taş koyuyor. Türkiye’de enflasyonu tetikleyen aşırı kur hareketleri ile olan mücadelemizde vatandaşlarımızla beraber olmamızı sağlayan en önemli unsurlardan biri Kur Korumalı TL Mevduat hesabını haksız bir şekilde eleştirenlerin iyi niyetinden şüpheliyim.”

Neler olmuştu?

Aralık ayında meydana gelen kur krizinden sonra hükümet kur korumalı mevduatı devreye sokarak mudilerin TL aracılığı ile yatırımlarını bankada değerlendirmesine ve muhtemel kur zararının Hazine yoluyla karşılanmasına yönelik düzenleme getirmişti.

Kur korumalı mevduatta 3, 6 ve 12 aylık vadelerle hesap açılabiliyor.

Bütçeye maliyeti tartışma konusu olmuştu

Haziran ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, bütçe verilerini açıklamasıyla birlikte Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) da bütçeye maliyetinin 37,2 milyar TL olduğu duyurulmuştu.

Haziran ayında merkezi bütçeden KKM sahiplerine ödenmiş olan tutar 16,1 milyar TL olurken bu rakam mayıs ayında 4 milyar TL olarak açıklanmıştı. KKM sahiplerine 4 ayda bütçeden ödenmiş olan tutar ise 37,2 milyar TL oldu.

Yorumlar (0)