Bakan Nebati: Tokat gibi bir cevap oldu

Katıldığı bir televizyon programında Türkiye Ekonomi Modeli'ne dair önemli açıklamalarda bulunan Nureddin Nebati, "Faiz artırılması gerektiğini söyleyenlere tokat gibi bir cevap oldu." dedi.

EKONOMİ 23.12.2021, 23:09 25.12.2021, 11:03
Bakan Nebati: Tokat gibi bir cevap oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'ne ilişkin olarak, "Faiz artırılması gerektiğini söyleyenlere tokat gibi bir cevap oldu." sözlerini sarf etti. 

Nebati, döviz kurundaki düşüşe dair, "Köpük gidiyor, optimal noktaya yakında ulaşacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni mevduat sistemi hakkında konuşan Nebati, "Kur korumalı Türk lirası mevduatına bu sabah itibarıyla 10 milyar lira yatırıldı." ifadelerini kullandı. 

Yeni model

Bakan Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Yüksek ihracata dayanan, cari açığı düşürücü ve refah düzeyinin toplumun tamamına yansıdığı bir modelden söz ediyoruz. Bu, sıcak paraya karşı direkt yatırımı çekecek olan bir model. Biz sıcak para istemiyoruz, direkt yatırım istiyoruz. Bu modelin hızlı değişimini, olumlu neticelerini yaz aylarına kalmadan göreceğiz. 

"Tokat gibi bir cevap oldu"

Döviz kuruna ilişkin pazartesi akşamına değin manipülasyon, spekülasyon söz konusuydu. O akşamdan beri köpük gidiyor. Optimal seviyeye kendisi ulaşacaktır. Kur korumalı Türk lirası mevduatına geçiş bu sabah saatlerinden itibaren 10 milyar TL idi, öğleden sonra bu meblağ katlanarak devam etti. Türkiye üzerinde oyunlar oynanmasını engelliyoruz. Birkaç gün içinde kendi olanaklarımızla dövizde bu noktalara geldik. Faiz artırılmasını isteyenlere tokat gibi bir cevap oldu.

Faizi yükselmek, yurt dışından gelen sıcak paranın sizin tüm değerlerinizi alıp götürmesidir. Ekonomik göstergelerde bir sorunun olmadığı bir yerde dövizde yükseliş yaşıyorsanız, bu içerideki psikolojinin farklı bir biçimde yönlendirilmesi ve muhalefet partilerinin bu husustaki destekleyici açıklamalarından kaynaklıdır. Şimdi bunların da bir karşılığı yok.

Yorumlar (0)