Bakan Nebati, enflasyon için tarih verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyonun sene sonu itibarıyla düşeceğini belirterek önceki sözlerini yineledi. İş insanlarına hitap eden Nebati, enflasyonun yalnız Türkiye için değil pek çok ülke için büyük bir sorun olduğunu da dile getirdi.

EKONOMİ 04.04.2022, 16:06 05.04.2022, 09:15
Bakan Nebati, enflasyon için tarih verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin nebati, BTSO’da (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası) düzenlenen toplantıya katıldı. “İş Dünyası ile İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” ismiyle düzenlenen görüşmede, Nebati’nin gündeminde enflasyon vardı. 

“Enflasyon, tüm dünyanın en büyük sorunu”

“Enflasyon yalnız ülkemizin değil dünyadaki her ülkenin son dönemlerdeki en büyük sorunu. Bu sebeple enflasyon konusu sık sık gündemimize taşınıyor. Yurdumuzda, ekonomik temellerden uzakta oluşturulan fiyatlama oluşumlarının etkileri geçicidir. Ancak bu etkiler gıda, tarımsal emtia, küresel enerji gibi önemli ürünlerin tedarik sürecinde aksaklıklar meydana getiriyor. Arz yönlü unsurlar ve taleplerin gelişmesi, enflasyonun hızla yükselmesinde etkili oluyor. Martı ayı itibarıyla yüzde 61,1 seviyesine kadar yükselen enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve fiyat istikrarını sürdürülebilir hale getirmek konusunda oldukça kararlı adımlar atıyoruz.”



“Döviz oynaklığını kısa zamanda sonlandırdık”

“Amaçlarımız doğrultusunda Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesabı gibi çeşitli finansal araçlar oluşturduk ve bu sayede oynaklığı süren dövizi kısa sürede durdurmayı başardık. Mevduat sistemimiz güçlü ve net olarak devam etmektedir. Öyle ki küreselde petrol fiyatlarının yükselişine, FED’in faiz artırımı kararına ve Ukrayna-Rusya savaşına göre yükselen kur karşısında stabil durumda kalan döviz mevcut. Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesabı sistemine ilk girenlerin vadeleri, 23 Mart 2022 itibarıyla doldu. Yani sisteme ilk katılanlar, getirilerini aldı. 23 Mart 2022 günü 596 milyar TL olan mevduat bakiyesi 1 Nisan 2022 itibarıyla 695 milyar TL’ye ulaştı.”

“Mevduat etkisiyle faiz sarmalından kurtulduk”

“Döviz kuru şu anda stabil şekilde seyrediyor. Kur Korumalı Mevduat sisteminin de etkisiyle birlikte faiz-kur sarmalından kurtulduk. Böylece, enflasyonun önemli belirleyicilerinden olan döviz kurunda da serbest piyasa koşullarında da istikrar sağlamayı başardık. Enflasyonun bir diğer en önemli belirleyicilerine yönelik de adımlar atma hedeflerimiz var. Bu adımlarla birlikte 2022 sonunda enflasyonun ülkemizde makul bir seviyeye ineceğini düşünüyoruz. Bunu, hep birlikte göreceğiz. Ayrıca fiyatlardaki dalgalı seyrin, davranış bozukluğunun giderilmesi konusunda da makroekonomik göstergelerdeki iyileşmelerle birlikte enflasyon sarmalından çıkacağımız dönem oldukça yakındır."

Yorumlar (0)