Bakan Nebati'den ekonomi değerlendirmesi: TL mevduatları, 38 milyar lira arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Nebati, "TL mevduatlar 38 milyar lira arttı. Vatandaş avro ve dolarını bozduruyor, TL’ye geçiyor. TL’ye güven tesis edilmiştir" ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 28.12.2021, 11:16 28.12.2021, 12:13
Bakan Nebati'den ekonomi değerlendirmesi: TL mevduatları, 38 milyar lira arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bir televizyon programında ülke ekonomisine ilişkin soruları cevapladı.

Son 3 aylık süreçte psikolojik bir savaş olduğunu belirten Nebati, "Bu psikolojiden içeriye doğru oynadılar. Çok net söylüyorum. Çok ufak bir tasarrufu olan kişileri, hızlı bir biçimde dövizi yükseltecek ve ekonomiyi daraltacak bir şekilde kanalize ettiler. Bu durum, geçtiğimiz hafta pazartesi itibari ile sona erdi" dedi.

“İnsanlar, döviz bozmak için sıraya girdi”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomide uygulanan yeni adımların ve araçların açıklandığı 20 Aralık tarihinde, piyasaya bir müdahale olmadığını, ‘20 Aralık gecesi dolarlar arka kapıdan satıldı’ iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek "Kimse devreye girmedi, yalnızca binlerce bireysel satıcılar bu noktada devreye girdi, birbirleriyle yarıştılar" şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti veya aklı başındaki bütün ülkelerinin, her çeşit enstrümanını ilgili yerlerde kullanacağına vurgu yapan Bakan Nebati, "Dünya genelinde tüm merkez bankaları, tüm kamu maliye araçları bu durumlar içindir. Türkiye'de mali politikası ile para politikasının beraber yürüdüğü, her çeşit kamu kurum kuruluşlarının bütüncül bir bakışla ve uyum içinde olduğu bir dönemdeyiz.” açıklamasını yaptı.

“Yeni bir araç geliyor: Proje kredileri”

Proje bankacılığının ayrıntılara temas eden Bakan Nebati, şunları söyledi:

"Bu dönemde sonra belirlediğimiz bölgelerde, çok özel şartlarda yapılacak olan yatırımların veya projelerin kredilerinin izlenmesini de sağlayacak bir yol geliştireceğiz. Bu ne anlama geliyor, Türkiye için stratejik değere haiz bir yatırım için geldiniz. Bankadan projenizi hazırladınız ve bu projenizin katma değeri çok fazla, ilgili bir alanda gerçekleştirilmesi de sağlanacaksa eğer banka, bizim de destek verdiğimiz yöntemlerle o projeyi, çok ucuz ve herkesin şaşıracağı bir oranla o yatırımların yapılmasını sağlayacak. O yatırımların yapılıp yapılmadığını, ürünlerin dönüşümlerinin de takip edileceğini bir metot gelecek."

“Türk Lirası mevduatlar 38 milyar arttı”

Dövizdeki dalgalanmaların sona erdiğini yalnızca hafif salınım olduğunu ifade eden Bakan Nebati, dövizin yakın dönemde rayına oturacağını aktardı.

Cuma günü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni mevduat türünden 23,8 milyar lira yararlanıldığına ilişkin açıklamalarını hatırlatan Nebati, "Türk lirası mevduatlar 38 milyar lira arttı. Vatandaş avro ve dolarını bozdurarak TL’ye geçiyor. Türk lirasına yönelik güven tesis edilmiştir. Bugün, katılım bankalarımızdaki girdi oldukça iyi seviyedeydi, rakamlar 1,5 milyar TL oldu" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)