Bakan Nebati: “Bir adam 2800 TL ile geçinebilir mi? Hayır!” 

Bakan Nureddin Nebati, Türkiye’nin Çin ve Güney Kore modeli ekonomi politikası uyguladığı yönündeki haberleri yalanladı: “Uyguladığımız model, Türkiye modeli. Çin modeli asla bizim modelimiz olamaz. Benzetecekseniz Güney Kore modeline benzetebilirsiniz.” 

EKONOMİ 13.12.2021, 12:40 13.12.2021, 13:43
Bakan Nebati: “Bir adam 2800 TL ile geçinebilir mi? Hayır!” 

Covid-19 pandemisiyle birlikte küresel ekonomide büyük dalgalanmalar meydana geldi. Dünya genelinde var olan yüzlerce ülke içerisinde Türkiye de bu dalgalanmadan olumsuz anlamda nasibini aldı. Üretim sorunlarının had safhaya çıktığı anda bunu fırsata çevirmek için harekete geçen Türkiye, 3 vardiya modelini benimseyerek üretimi artırdı ve düşük faiz yolunu benimsedi. İhracatın hızlı şekilde yükselişini beraberinde getiren bu çalışma ölçeği ise ne yazık ki yüksek kur ve enflasyon olumsuzluklarıyla yurt içine etki etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi, kur ve enflasyonun rayına girmesi için 6 aylık süre verirken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yönetimi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı heyeti de bunu onayladı. Dolar ve Euro bugün TL karşısında rekorunu tazeledi. Tüm bu yaşananlar ışığında ise gündemde ekonomi ve uygulanan politikalar vardı. 

“Çin modeli uyguluyoruz” 

Meclis’te son dönemlerin tartışma konularından biri de Türkiye’nin hangi ülkenin ekonomisini uyguladığı. Kulislerde Çin modeli mi yoksa Güney Kore modeli mi olduğu hakkında tartışmalar devam ederken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, merakları giderecek açıklamalarda bulundu: “Ekonomide yeni model elbette ki Güney Kore modelidir. Çin modelini uygulamak gibi bir yola girmedik çünkü o model bize uygun değil. Ölçekler farklı ve demokratik yöntem barındırmıyor. Türkiye ise demokrasi ülkesi. Bu sebeple eğer şu anda uygulanan modeli bir ülkenin modeline benzeteceksek, Güney Kore modeline benzetebiliriz. Bu model, ihracat odaklı kalkınma modelidir.” 



“Bu model, Türkiye modeli! Ne Çin ne de Güney Kore” 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’nin yeni ekonomi politikası modeli hakkındaki tartışmalara ise şu açıklamalarda noktayı koydu: “Söylenenler, konuşulanlar asla doğru değil. Bizim şu anda uyguladığımız model ne Güney Kore ne de Çin modeli. Biz, Türkiye modeli uyguluyoruz. Ülkemiz, güçlü bir ülke, İyi ilişkileri olan, jeopolitik ve konjonktürel yapısıyla öne çıkan, köklü geçmişi ve geçmişte edindiği ilişkilerin gücüyle yoğrulan bir medeniyet. Şu anda Türkiye’yi taşıyan bir model yok. Ülkemiz, kendi kendini taşıyor. Bu bahsedilen ülkeler kendi modelleriyle var olabilirler fakat Türkiye modeli oldukça farklı. Bu, bize özgü bir model. Dünkü toplantıda bunların hepsini iş insanlarımıza anlattım. Onlar da uygulanan modelden memnuniyet duyarak toplantıdan ayrıldılar.” 

“Kurda manipülatif işlemler var” 

Nebati: “Döviz kurları hakkında çok net söyleyebilirim ki içeriden yapılan spekülatif ve manipülatif işlemler var. Merkez Bankası da bu işlemlere karşı hamlelerini yapıyor. Ekonominin ne zaman düzeleceği yönünde tartışmalar ve konuşmalar var. Göreceksiniz ki ekonomi çok hızlı şekilde düzelecek. Yeter ki vatandaşlarımız bize güvensin.” 

Asgari ücret hakkında  

Nureddin Nebati: “Pek çok firma ve iş yeri, daha asgari ücret zamları açıklanmadan çalışanlarına zam yapmaya başladı. Tabi ki zam yapılacak. 2800 TL ile bir adamın geçinmesi mümkün mü? Böyle şey olur mu? Olmaz! Hayır! Asgari ücretin en doğru rakamda olması konusunun en büyük destekçilerindenim. Hem bakan olarak hem de patron olarak bunu destekliyorum.” 

Yorumlar (0)