Bakan Nebati açıkladı: Fiyatları şişirenlere tolerans yok!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Anadolu 500 Ödül Töreni’nde konuşma yaptı. Nebati, ‘‘Enflasyon ile mücadele timlerimiz sürekli sahada çalışıyor. Fiyatları suni şekilde şişirenlere asla tolerans göstermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Bakan Nebati, "Enflasyonu millet, devlet ve iş dünyamızla birlikte iş birliği içinde yeneceğiz" dedi.

EKONOMİ 31.05.2022, 15:17
Bakan Nebati açıkladı: Fiyatları şişirenlere tolerans yok!

Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması’nda yer alan ve yüksek performansları ile dikkat çeken şirketlerin ödüllendirildiği Anadolu 500 Ödül Töreni’ne Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, video konferans aracılığı ile katıldı. Nebati, ödül töreninde yaptığı konuşmasında şöyle dedi: "Türkiye'nin 800 milyar doları aşkın ekonomik büyüklüğe sahip olmasında ödüllendirilen şirketlerin katkısı çok büyüktür." Bakan Nebati, konuşması sırasında Türkiye'nin dört bir yanına üretim faaliyetlerinin yayılmış olmasından dolayı da gururlandırdığını ifade etti.

"Üreticimizin, ihracatçımızın ve girişimcilerimizin yanındayız"

Bakan Nebati, hükümet olarak ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan, üreten, istihdam oluşturan ve ihracat yapan tüm şirketlerin önünü açmayı sürdürdüklerini belirterek, "Üreticilerimize, girişimcilerimize ve ihracatçılarımıza farklı alanlarda da destek sağlıyoruz. Son zamanlarda bu destekleri seçmeli bir yaklaşım ile artırmayı sürdürdük. Şubat ayında paylaştığımız KGF destekli 60 milyar liralık 3 destek programının yanında 100 milyar lira ihracatçılarımıza, 50 milyar lira da turizmcilerimize sağladığımız yeni destek programımız da yine bu anlayışımızın bir eseridir" dedi.

"ABD ve Avrupa’da son 40 yılın en büyük enflasyonu yaşanıyor! "

Gerek gıda gerek emtia fiyatlarında yaşanan küresel artışların tedarik zincirinde meydana gelen aksamaların etkisi ile tüm dünyanın ciddi boyutta bir enflasyon sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Nebati, ABD ve Avrupa’da şu an son 40 yılın en büyük enflasyon oranlarının yaşandığını ifade etti.

"Fırsatçılara ve stokçulara asla izin vermeyeceğiz"

Bakan Nebati, tüm dünyadaki bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek şöyle konuştu: "Türkiye’de de enflasyon ile mücadele bizim öncelikli konumuzdur. Fiyat istikrarının sağlanması için büyük önem veriyoruz. Enflasyon ile mücadeleye ilişkin can ve başla çalışıyoruz. Hiçbir nedeni yokken artan fiyatlara, fırsatçılığa ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz. Enflasyon ile mücadele timlerimiz sürekli sahada, görevdeler. Fiyatları suni şekilde şişirenlere de kesinlikle tolerans göstermeyeceğiz. Enflasyonu millet, devlet ve iş dünyamız ile hep birlikte yeneceğiz. Bu çerçeve dahilinde biz bütün kurumlarımız ile Fiyat İstikrarı ve Finansal İstikrar Komitelerimizle birlikte 7 gün 24 saat seferberlik içinde çalışıyoruz."

"Negatif hatıraları bir kenara bırakacağız"

Konuşmasına devam eden Bakan Nebati, geçmiş yıllarda enflasyon ile ilgili yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini belirterek, "Maalesef ki Türkiye’nin 80’ler ve 90’larda maruz kaldığı yüksek enflasyon ile ilgili geçmişi hafızalarda çok derin ve acı izler bırakmış. İşte bu yüzden, son zamanlarda yaşanan bazı artışlar beklentileri ve beraberinde fiyatlama davranışlarını da ne yazık ki orantısız bir hale getiriyor. Özellikle siz çok değerli iş insanlarımızın, geçmişteki yüksek enflasyona dair negatif hatıraları bir kenara bırakarak metanetinizi korumanız ülke ekonomisi için oldukça önemlidir. Bu şekilde enflasyon beklentilerinin fiyatlara yansımasına müsaade etmeyerek kronikleşen enflasyon sarmalına dahil olmadan, daha da güçlenerek yolumuza emin adımlarla devam edebiliriz. Bizim Anadolu insanımızın bu ferasete, özveriye ve basirete sahip olduğuna dair inancım tamdır. Bu süreçte bizler de gereken bütün adımları tam olarak atmaya devam edeceğiz" dedi.

"Türkiye’nin Ekonomi Modelini tasarladık"

Geçmiş yıllarda kronik bir sorun haline gelmiş cari açıklardan, ortaya çıkan açıkların finansmanın ise sıcak parayla giderilmesinden ve sermaye akışlarının devamlı kesilmesiyle meydana gelen krizlerden ülke olarak çektikleri sıkıntıları dile getiren Bakan Nebati, bu sorunları daha kalıcı şekilde çözmek için Türkiye Ekonomi Modelini tasarlayıp geliştirdiklerini belirtti. Bu modelin, finansal istikrarı, makroekonomik istikrarı ve fiyat istikrarını sağlayacak en sağlıklı çözüm olduğunu ifade eden Bakan Nebati, şunları söyledi:

"Yakın zamanda inşa ettiğimiz yeni modelimizi uygulamaya başlamamıza rağmen şimdiden meyvelerini almaya başladık. GSYH içinde sanayimizin payı önemli ölçüde artış eğilimine girmiş durumda. İstihdamda, büyümede ve ihracatta hamdolsun ki oldukça iyi şekilde ilerliyoruz. Tüm kurumlarımız ile hep beraber koordinasyon halinde, gece gündüz demeden devletimiz ve halkımızın refahı için durmadan çalışıyoruz. Tasarladığımız bu yeni modelimizin kazanımlarını net şekilde görmek için elbette ki zamana ihtiyacımız var. Siz de biliyorsunuz yapısal anlamda gerçekleşen dönüşümler sancılı oluyor ve zaman alıyor. Fakat sonrası kazançlı oluyor. Sabrederek çalışanlara bu durum bereket ve bolluk olarak geri döner. İşte bizler de 'iyi ki bu dönüşümü yapmışız' diyeceğimiz o günlere doğru inşallah emin adımlarla ilerliyoruz. Bizim 3 tane olmazsa olmazımız konumuz var. Bunlar, üretim, ihracat ve istihdam. Siz üreteceksiniz, bizler de sizi destekleyeceğiz. Sizler yeni fikirlerle ve heyecanlarla geleceksiniz, bizler de sizin heyecanınıza hep berber ortak olacağız. Türkiye’de taş üstüne taş koyan şirketlerin başımızın üzerinde yerleri var. Bizler bakanlık olarak devamlı şekilde üretmek isteyenlerin bugüne kadar her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bizler sizlerin önünü açacağız."

Yorumlar (0)