Bakan Muş, doğalgaz ve elektrik zammının sebebini açıkladı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, doğalgaz zammının bütçe imkanlarının daha çok sübvansiyona elvermediği için yapıldığını açıkladı.

EKONOMİ 03.09.2022, 17:41
Bakan Muş, doğalgaz ve elektrik zammının sebebini açıkladı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, popüler b ahis siteleri, geçtiğimiz gün yapılan doğalgaz zammına yönelik açıklamalarda bulundu.

“Bütçe imkanları daha fazla el vermiyor”

Doğalgazda halen sübvansiyon olduğunu belirten Muş, "Söz konusu artışlar, artık bütçenin imkanlarının daha fazla elvermediği için yansıtılmak zorunda kaldı" sözlerini kullandı.

Muş, bütçeden tüm imkanların kullanıldığını ve sübvansiyonun maksimum düzeyden yapıldığını söyleyerek şunları aktardı: 

"Bunun dışındaki yansıtılmak durumunda kalıyor. Bir de bu bütçe nereden oluşuyor onu da ifade edeyim. Bizim enerji kaynağımız yok, bütçeye kaynak oluşturmuyoruz. Bu sebeple bu bütçe, toplanan vergilerden oluşuyor." 

Türkiye'nin enerji ithalatının ortalama 35-40 milyar dolar olduğunu söyleyen Muş, "Salgın sürecindeki veriler çok sağlıklı olmaz. Geçen yıl 51 milyar dolar, bu yıl 100 milyar doların üstüne çıkıyor. Bu sebeple geleneksel ortalama fiyatımızın 3 katı enerji faturasıyla karşı karşıyayız. Herkes tarafından bunun bilinmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Sanayide yüzde 50, konutta yüzde 20

31 Ağustos'ta konutlardaki doğalgazın fiyatında yüzde 20,4, sanayide ise yüzde 50,8, elektrik üretimindeki doğalgazın fiyatında ise yüzde 49,5 civarında artışa gidildiği açıklanmıştı. Elektrikte ise mesken abonelere yüzde 20, ticarethane abonelerine yüzde 30 ve sanayide yüzde 50 zam yapılmıştı.

Yorumlar (0)