Bakan Kurum tarih verdi: Arsa tapuları ne zaman verilecek?

TOKİ Sosyal Konut Projesi'nin ikinci ayağını oluşturan arsa satışları için başvurular devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, arsa tapularının, aralık ayından itibaren verileceğini açıkladı.

EKONOMİ 12.10.2022, 16:47 12.10.2022, 17:53
Bakan Kurum tarih verdi: Arsa tapuları ne zaman verilecek?

TOKİ Sosyal Konut Projesi'nin ikinci ayağını oluşturan arsa satışları için başvurular devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önemli açıklamalarda bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bir televizyon kanalına katılarak soruları yanıtladı.

Başvurular devam ediyor

TOKİ İlk Evim Arsa Projesi ile iş yeri ve arsa sahibi olmak isteyenler için başvurular devam ediyor. Proje çerçevesinde 1 milyon arsa 10 bin iş yeri için başvurular alınacak.

''İlk etapta hangi il ve ilçelerde kaç arsa satışa sunulacak?'' ''Arsa taksitleri sabit mi olacak ya da herhangi bir artış öngörülüyor mu? Memur maaş artışına göre artan taksit sistemi burada da uygulanacak mı?'' Merak edilen bütün soruları Bakan Kurum cevapladı.

Bakan Kurum’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

''Açıkladığımız ilk günden bu yana milletimizin büyük bir ilgisi ile karşılaşıyoruz. Şu an itibariyle başvurular 7,5 milyona, işlemi tamamlanmış-onaylanmış başvuru sayısı ise 4 milyon 442 bine ulaştı. Dün başladı fakat arsa başvuruları 67 bine, ilk iş yeri başvuruları da 20 bine yaklaştı. Bir milyon altyapılı arsanın 50 bini İstanbul'da olacak. 10 Ekim-7 Kasım 2022 arasında İlk Evim Arsa Projesi başvuruları olacak''

Arsaların fiyatlarında illere ve ilçelere göre bir değişiklik söz konusu mu?

''İlçe ve merkezdeki talepleri göz önüne alınarak arsalarımızı belirledik. SPK tarafından onaylı olarak bu arsaların değerlemelerini yapıyoruz. Ve bu değerin yüzde 50'sini sübvansiyonlu gerçekleştiriyoruz. Vatandaşımız faizsiz bir şekilde, sabit taksitle satın alabilir. “

Konut kampanyasında uygulandığı gibi arsa için de emeklilere ve gençlere özel bir kontenjan ayrılacak mı?

“Arsa ve iş yeri başvurularında özel bir kontenjan ayırmadık. Zaten her kesime yetecek sayıda bir oran belirlendi.”

“Projelerden birini tercih edebilirler”

Kurada konut, iş yeri ya da arsa çıkması durumunda, hak sahipleri ikisini alabilecek mi?

''Vatandaşlarımız ister 250 bin sosyal konuta, isterse de bir milyon arsa-konuta başvuru yapabilir. Kurada ikisinden de çıkarsa bir tanesini tercih etmesini isteyeceğiz''

Arsalara evler nasıl yapılacak, hak sahiplerine örnek projeler verecek misiniz, İsteyen istediği gibi yapabilecek mi?

“Burada imar planları tasarlayacağız. Bazılarının imar planları da tamamlandı. Yüzde 40'ını yeşil alanlara sosyal donatılara terk edeceğiz. Aralık ayından başlamak üzere arsa tapularını vermeye başlayacağız. Bu aşamaların tamamında vatandaşlarımıza destek vermeye devam edeceğiz. Biz projelerimizi sunacağız, fakat vatandaş beğenmezse de istediği gibi bir plan yaprak evini inşa edebilecek. Bazılarını kat karşılığı verecekler, bunun gibi arsalarımız var. Belki müteahhit bulup verelim diyecekler. Çoğunluk ne derse bu projelerde onların yanında olacağız.”

Arsayı alan kişinin inşaat aşamasına başlaması için bir süre zorunluluğu var mı?

''Biz vatandaşlarımıza altyapılarını tamamlayıp vermek istiyoruz. Bunlar tamamlandıktan sonra vatandaşlarımız 2 yılda tamamlayıp oturabilecek''

Kampanya çerçevesinde ilk aşamada hangi illerde kaç adet işyeri inşa edilecek, iş yerlerine herkes başvurabilecek mi, ne zaman iş yerlerinin temelleri atılacak ve teslim edilmesi için süre ne kadar olacak?

“28 ilimizde 10 bin iş yeri tespit ettik. 350 bin TL’den başlıyor. İki yılda iş yerlerini tamamlayacağız.”

“Orta ve üst gelir projeleri kasım ayında”

Orta ve üst gelire yönelik de projeler yapacaklarını söyleyen Bakan Kurum, “Bu projeyi duyurduğumuz andan sonra kira ve ev fiyatları durmaya başladı. Ve artışta da düşüş görüyoruz: Arzı arttırdığınız zaman fiyatların da düşmesi kaçınılmazdır. Kasım ayında, orta ve üst gelir grubuna yönelik konut projesini duyuracağız'' açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)