Bakan Kurum duyurdu: Afetlere dirençli şehirler yükseliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin güncellenerek Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurdu. Bakan Kurum, yaptığı açıklama "Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz" dedi.

EKONOMİ 12.05.2023, 11:12 Şeyda Gül
Bakan Kurum duyurdu: Afetlere dirençli şehirler yükseliyor

Yapı güvenliğine ilişkin yeni tedbirler önerilerini içeren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin güncellendiğini duyurdu.  Konuya ilişkin resmi sosyal medya hesabı üzerinden yazılı açıklama yapan bakan Kurum “Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizi güncelledik” ifadelerini kullandı.

1 Temmuz 2023'ten itibaren geçerli olacak

İmar yönetmeliğinde depreme karşı ilave önlemler getiren düzenlemenin duyurulduğu bakanlık açıklamasında, düzenlemenin 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtildi. Düzenleme ile birlikte içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılmasının yasaklanacağı ifade edildi. Kapalı çıkma yapılmaması nedeniyle imar planından gelen emsal haklarını kullanamaz durumda olduğu belirtilen açıklamada kayıpların telafi edileceği ve taşıyıcı sistem kolonlarının parselin arka bahçe mesafesine en fazla 1 metre taşınmasına müsaade edileceği vurgulandı. Böylece üst katlar bu kolonların üzerine yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle emsal haklarının arka bahçede de tamamen kullanılmaması halinde parselin yol sınırlarına 4 metreden fazla yaklaşmamak kaydıyla aynı şekilde ön bahçeye en fazla 1 metre taşımasına izin verilecek. Taşan kısımlar zemin katta sadece kolon ve parsellerden ibaret olacak ve bahçe niteliği ortadan kaldırılmayacak şekilde hiçbir kenarı herhangi bir malzeme ile kapatılmayacak.

Ticari zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçemeyecek

Konut olarak kullanılan binaların zemin katlarında ticari işletmeler için yeni kurallarında belirtildiği düzenlemede, ticari birimin zemin kat yüksekliği 4,5 metreden az olacak. Yapının tasarımında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde yer alan A12, A13, A14 veya A15 tipi taşıyıcı sistemler kullanılacak ve kısa kolon oluşturulmayacak. Bunların yanı sıra binada asma kat ve kapalı çıkma yapılmasına izin verilmeyecek.

Birbiriyle bitişik olan yapıların çekiç etkisi oluşturulmasına karşın önlem alındı

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği gereğince bitişik binaların aralarında bırakılması gereken deprem derz boşluğu kadar mesafenin parsellerin sınırından itibaren bırakılması zorunlu olacak. Böylece bitişik yapılacak olan binaların depremde çekiç etkisi oluşturarak birbiriyle çarpışmasının önlenmesi amaçlanıyor.

Mühendislere ve mimarlara tecrübe şartı

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile birlikte yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeler zemin kat hariç 4 kat ile sınırlandırılacak. Mimar ve mühendislerde aranan nitelikler ve öne çıkan şartlar şu şekilde;

  • Zemin kat hariç 5 ila 7 kat arası binaların statik projelerini hazırlayacak olan inşaat mühendislerinde en az 3 yıl Mesleki tecrübe aranacak. Bunun yanı sıra toplamda en az 10 bin metrekare alana sahip 4 farklı proje yapmış olma şartı aranacak.
  • Zemin kat hariç 8 ila 15 Kat arası binaların statik projelerini hazırlayacak olan Mühendisler için ise en az 5 yıl Mesleki tecrübe aranacak. Bunun yanı sıra toplamda en az 15 bin metrekare alana sahip 6 farklı proje yapmış olma şartı aranacak.
  • Zemin kat harici 15 Kat ve üzeri binaların statik projelerini hazırlayacak olan inşaat mühendislerinde ise en az 7 yıl mesleki tecrübe aranacak. Bununla birlikte toplamda en az 20 bin metrekare alanına sahip 8 farklı proje tecrübesi ve yapı anabilim dalında ya da deprem mühendisliği alanında lisansüstü eğitim yapma şartı getirilecek. Ancak kararın yürürlüğe gireceği tarihe kadar diğer şarkıları yerine getiren inşaat mühendislerinden, lisansüstü eğitim şartı aranmayacak.

Mimari estetik komisyonları projelerin uygunluğunu değerlendirecek

Mimari estetik komisyonlarının yapısında da değişikliği gidilen düzenlemede, komisyonda yer alan mimar üye sayısı en az 2 olacak ve komisyon başkanının en az 5 yıl deneyimli olması istenecek. 5 yıl deneyimi bulunmayan mimar üyesinde mimarlık anabilim dalında tezli lisansüstü öğrenim görmüş bir mimar olması şartı aranacak. Böylece komisyonda daha sağlıklı ve daha nitelikli kararlar alınması sağlanmış olacak.

Yorumlar (0)