Bakan Kurum'dan sıfır atık mesajı: 96 milyar TL kazanç sağlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Hareketi’ne ilişkin yaptığı açıklamada 96 milyar TL ekonomik kazanç sağlandığını belirterek “4,9 milyon ton Sere gazı salamını önlendi ve 432 milyon ağaç kurtarıldı” dedi.

EKONOMİ 21.05.2023, 12:13 Şeyda Gül
Bakan Kurum'dan sıfır atık mesajı: 96 milyar TL kazanç sağlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sıfır Atık Hareketi” projesine ilişkin önemli detayları paylaştı. Emine Erdoğan ile birlikte başlattıkları proje kapsamında hedeflenenleri tek tek hayata geçirdiklerini ifade eden bakan Kurum, geri dönüşüm kazanım oranının yüzde 5 artırarak yüzde 30'a çıkardıklarını söyledi. 45,5 milyon ton atığı ekonomiye kazandırdıklarının altına çizen Kurum, bu yıl yüzde 35'i yükselteceklerini duyurdu.

Bakanlıktan da açıklama geldi

Sıfır Atık Hareketi projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan da açıklama geldi. İsraftan kaçınılması, atığın azaltılması ve önlenmesinin yanı sıra yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi hedefleri doğrultusunu bugüne kadar toplanan atıklardan 96 milyar TL ekonomik kazanç sağlandığı bilgisine yer verilen açıklamada, 4,9 milyon ton Serra gazı salınımının önlendiği ve 432 milyon ağacın kurtarıldığı açıklandı.

Sıfır atık hareketi kapsamında yapılan çalışmalar başlıklar halinde açıklandı

Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eden ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlayan projeye ilişkin yapılan açıklamada, sosyal dayanışmanın geliştirilmesi de dahil olmak üzere olumlu sosyal ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olan Sıfır Atık Hareketi kapsamında yapılan çalışmalar şu şekilde;

  • 2017 yılı Haziran ayından bu yana sıfır atık yönetim sistemine geçen bina ve yerleşke sayısı yaklaşık 166 bine ulaştı.
  • Sıfır atık konusunda yaklaşık 19,2 milyon kişiye eğitim verildi.
  • 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranımız 2021 yılında yüzde 27,2’ye 2022 yılında ise yüzde 30,13’e yükseldi.
  • Geri kazanım oranımızın 2023 yılında yüzde 35’e, 2035 yılında ise yüzde 60’a çıkarılması hedeflenmektedir.
  • Proje başlangıcından bu yana 25,4 milyon ton kâğıt-karton, 6,6 milyon ton plastik, 2,6 milyon ton cam, 0,7 milyon ton metal ve 10,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atık olmak üzere toplamda yaklaşık 45,5 milyon ton geri kazanılabilir atık, Bakanlığımızdan lisans almış işletmelerce işlenerek ekonomiye kazandırılmıştır.
  • Toplanan atıklardan; 96 milyar TL ekonomik kazanç sağlanmış, 703 milyon kilovat saat enerji tasarrufu, 711 milyon metreküp su tasarrufu, 82 milyon metreküp depolama alanından tasarruf sağlanmış, 4,9 milyon ton sera gazı salımı önlenmiş, 432 milyon ağaç kurtarılmış, 108 milyon varil petrolden tasarruf edilmiştir.
Yorumlar (0)