Bakan Karaismailoğlu açıkladı: Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam gelecek mi?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı bir televizyon programında gündeme yönelik soruları cevapladı. Yılbaşında yenilenmesi beklenen otoyol ve köprü geçiş ücretlerine ilişkin konuşan Bakan Karaismailoğlu, "Vatandaşa çok fazla yük gelmeyecek biçimde dengelenir. Bir bölümünü bütçeden karşılayabiliriz" sözlerini kullandı.

EKONOMİ 23.12.2021, 13:27 25.12.2021, 11:04
Bakan Karaismailoğlu açıkladı: Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam gelecek mi?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dün bir televizyon programına katılarak gündeme yönelik soruları cevapladı.

Otoyol ve köprü ücretleri

Bakan Karaismailoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Öncelikle şundan söz etmemiz gerekiyor; biz neden bu yap-işlet-devret modelini tercih ediyoruz. Kuzey Marmara otoyolu şeklindeki projeler kısa süre içinde bitiyor ve bu projeler ekonomiye ciddi katkı sağlıyor. Yapım maliyetinin geri dönüşüne bakılarak belirleniyor. Yıl sonundan itibaren vatandaşa çok fazla yük gelmeyecek biçimde dengelenir. Bir bölümünü bütçeden bir bölümünü de vatandaştan almak biçiminde sübvanse edebiliriz. Değerlendirme safhasındayız. Gelecek hafta netleşir. Güncel dövizin sonucunda bu fiyatlar ortaya çıkıyor."

"Demiryolu yatırımlarına ağırlık vereceğiz"

"Bütün arkadaşlarımızla beraber özverili bir şekilde çalışıyoruz. 2020 yılında 2019'un yarısı kadar yatırım gerçekleştirdik. 2021'in başında yatırımlarımıza uydu ile başladık. 2020'nin henüz başında Türksat 5A'yı uzaya yolladık. Ardından Türksat 5B'yi başarılı şekilde uzaya fırlattık. Yüksek hızlı trenlerimizin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Az para ile maksimum katkı sağlayan şeyler yapmamız gerekiyor. Havalimanı sayımızı 26’dan 56'ya çıkardık. 61'de bitecek bu iş. Havalimanı sayımızı toplamda 61'e yükselteceğiz. 2022 yılında, demiryolu yatırımlarına daha fazla ağırlık vereceğiz. Önümüzdeki senenin başlarında Konya-Karaman yolunu açmayı hedefliyoruz.”

“Türksat 5B görevine başladı”

Karaismailoğlu, Türksat 5B’nin göreve başladığını açıkladı ve “Şu anda uzayda aktif olan 8 uydumuz var. Veri kapasitemizi 15 kat daha artıracak.” sözlerini kullandı.

“Uçak biletlerinde artış olur mu?”

“Havayolu şirketlerimizin, havayolu konusunda tavan fiyat ile ilgili bu kapsamda bir talebi var. Sabit bir ücret bulunmuyor. Bu konu değerlendirildi ve kendilerine iletildi. Onlar da bunu uygulayacaklardır. Antalya'da geçtiğimiz günlerde yapılan havayolu ihalesi çok değerli. Yabancıların görmesi çok kıymetli. Bu yatırımın değeri 760 milyon euro. Uzun soluklu bir planlamanın sonucu. Bazılarının karalamasıyla kamu özelleştirme projeleri yok olmayacak.”

"Ermenistan’a direkt uçuşlar başlıyor"

“Pegasus bu konuda hazırlık yapıyor, yakında uçuşlar başlayacak. Önümüzdeki günlerde karşılıklı uçuşlar başlayacak."

Yorumlar (0)