Bakan Elvan'dan kripto para açıklaması: 'Vatandaşlarımız dikkatli olmalı'

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, gündeme ve genel ekonomik duruma ilişkin yaptığı açıklamalarda, kripto paralara ilginin yüksek olduğuna dikkat çekerken vatandaşları ihtiyatlı olmaları konusunda uyardı. 

EKONOMİ 07.05.2021, 12:20 09.05.2021, 08:58
Bakan Elvan'dan kripto para açıklaması: 'Vatandaşlarımız dikkatli olmalı'

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, yıl sonu büyüme beklentileri, kripto para, istihdam ve enflasyon gibi daha birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

“Yıl sonunda yüzde 5-6 büyüme bekleniyor”

2021 yıl sonuna ilişkin büyüme beklentilerini açıklayan Lütfi Elvan, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 buçuk ile 6 bandında büyüme oranı beklediklerini aktarırken yıl genelinde ise yüzde 5'in üzerinde bir büyüme kaydedileceğini vurguladı.

Salgın dönemine ilişkin verilen desteklere temas eden Bakan Elvan, 2020-2021 dönemi içinde 78,6 milyar TL harcama yapıldığını, İşsizlik Sigortası Fonu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan sağlanan ödemelerle beraber bu rakamın, 133,7 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.

Verdikleri desteklerle her kesime yardım etmeye çalıştıklarına dikkat çeken Elvan, "Önümüzdeki dönemlerde, yaşanacak  gelişmelere bağlı olarak desteklerimiz tekrar olabilir, vatandaşlarımızın talepleri ve ihtiyaçları bizim için son derece önemli.” sözlerini kullandı.

“Kripto paralara ilgi arttı”

Kripto paralara ilgisinin son dönemlerde fazlasıyla arttığını belirten Bakan Elvan, vatandaşların bu anlamda dikkatli ve ihtiyatlı olmaları gerektiğini belirtirken bu varlıkların vergilendirilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Kripto paralara ilişkin ilginin Türkiye ve dünyada Covid-19 pandemisiyle beraber önemli oranda arttığına vurgu yapan Elvan, bütün devletlerin bu kapsamda  nasıl düzenlemeler yapılması gerektiği konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Bakan Elvan, kripto para konusunun, terörizm finansmanı ve kara paranın aklanması karşısında alınacak tedbirler ile birlikte tüketicinin korunması başta olmak üzere iki boyutu olduğunu belirtti. Öte yandan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü koordinasyonunda, terörizm finansmanı ve kara paraya ilişkin çalışmalar yapan Mali Eylem Görev Gücünün bu sektöre ilişkin ciddi tedbir alınmasını istediğini duyurdu.

Kripto para platformlarının denetlenmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gerekli çalışmaların yapıldığını aktaran Elvan, "Taslak bir çalışmamız bulunuyor şu anda, daha sonra bir kanun teklifi olacak büyük ihtimalle. Arkadaşlarımız gerekli çalışmaları gerçekleştirdiler, biz gereken bütün hazırlıklarımızı tamamladık." yorumunu yaptı.

Merkez Bankasının da bu konudaki düzenleme yaptığını anımsatan Elvan, Mali Suçları Araştırma Kuruluna (MASAK) da bu platformları denetleme yetkisi verdiklerini kaydetti. Elvan, bu yetki çerçevesinde bir rehber hazırladıklarını anlatırken, "Bu kripto para platformlarının uyması gereken kuralları tespit ettik. Uymadıkları durumlarda nasıl bir yaptırımla karşıya kalacaklarını da belirledik. Söz konusu bu platformlar, alım satım işlemleri yapan kullanıcıların bilgilerini MASAK ile mutlaka paylaşmak zorunda olacak. Bu platformlar üzerinde MASAK'ın her türlü denetim yetkisi bulunuyor. Dolayısıyla bu platformları, alım satıma yönelik şüpheli işlem yapan müşterilerini bildirmeleri konusunda yükümlü kıldık. 10 bin TL’nin üstünde  işlem yapanları MASAK'a bildirme zorunluluğu getirdik." sözlerini kullandı.

“Vergilendirme üzerine çalışıyoruz”

Kripto para konusunun BDDK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve SPK gibi kurumları ilgilendiren bir özelliği olduğuna da vurgu yapan Bakan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki aydır Bakan yardımcımızın başkanlığında, bu sürecin üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nihayetinde bir taslak çalışması hazırladık. Henüz olgunlaşmadığı tam olarak detaylarını vermek istemiyorum. Fakat kripto varlık türlerinin tanımlanması, bu düzenleme kapsamında yapmamız gereken ilk şey olarak karşımıza çıkıyor. Bunun haricinde kripto paralara ilişkin platformların yükümlülükleri neler? Bunların belirlenmesi gerekiyor. Bu kripto para platformlarının uyması gereken kurallar, esaslar ve ilkeler nelerdir? Bunların müşterilerine ve kullanıcılarına karşı sorumlulukları neler olacak? Bunların net bir şekilde ortaya konması lazım. Çalışma arkadaşlarımız, buna ilişkin bütün çalışmaları yaptı ve bunu, Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz edeceğiz, uygun görmesi durumunda gerekli noktada adımlarımızı atmaya başlayacağız. Gelir İdaresi alanında da bilhassa vergilendirmeye ilişkin çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyada ne tür bir yapı bulunuyor, diğer ülkelerdeki uygulamalar neler? Bunları gerçekleştirirken ilgili kişiler ve taraflarla kesinlikle konuşulması gerekiyor ki, bu noktada arkadaşlarımız gerekli görüşmeleri gerçekleştiriyorlar. Bunların tamamı, bütün dünyada çalışılan alanlar."

Bu kapsamda çok hızlı ve acele ilerlemenin doğru olmadığına dikkat çeken Bakan Elvan, temkinli olmaları gerektiğine dikkat çekti ve "Bizim şu yasaklansın' tarzında bir yaklaşımımız bulunmuyor. Bu sektörde alım satım işlemiyle uğraşan insanların, kullanıcıların da kötü niyetli olduğu düşüncesinde değiliz. Yalnızca vatandaşlarımızın çok daha ihtiyatlı ve dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Yaşamlarını, kendilerini ve gelirlerini riske atabilecek herhangi bir girişimde bulunmamaları gerekiyor.” sözlerine yer verdi.

“Önceliğimiz, enflasyonla mücadele”

Ekonomik istikrarın yakalanması kapsamında enflasyonla mücadelenin önemine dikkat çeken Elvan, "Ekonomi açısından bir numaralı önceliğimiz enflasyonla mücadele" ifadelerini kullandı.

Fiyat istikrarının, refah artışı ve istikrarlı büyüme için olmaz olmaz olduğuna vurgu yapan Bakan Elvan, "Yalnızca para politikasıyla bu iş çözülmez. Göreve geldiğim günden bu yana kamu maliyesi alanında, bilhassa fiyat istikrarı alanında Merkez Bankamıza gereken destekleri veriyoruz. O yüzden, bu konuda kimsenin kaygısı olmasın." sözlerine yer verdi.

Banka kredilerini de değinen Bakan Elvan, kredileri yakın bir şekilde takip ettiklerini belirtirken bireysel kredilerde bir artışın yaşandığını, fakat söz konusu bu kredilerin biraz daha üretime, ihracata ve yatırıma gitmesini istediklerini açıkladı. Bu anlamda gerekmesi halinde makro ihtiyati tedbirlerin alınabileceğini ifade eden Elvan, çalışma arkadaşlarının bu alanda gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.

“İstihdam alanında daha iyi bir durumdayız”

Kovid-19 salgını döneminde Türkiye’nin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin avantajlarını önemli ölçüde kullandığını ve çok hızlı ve yerinde karar alarak problemlerin çözümünde kritik adımlar attığını belirten Elvan, Türkiye'nin pandemi sürecini başarılı bir şekilde yürüttüğünü ifade etti.

İşsizlik konusundaki artış eğilimini engelleyecek önlemlerle birlikte şirketlerin ayakta kalabilmesine yardımcı olacak tedbirleri de aldıklarını hatırlatırken, şu anki süreçte, Kovid-19 öncesi dönemdeki istihdam sayısından daha fazla istihdamın yaratıldığını açıkladı. Lütfi Elvan, Kovid-19 döneminde verilen destekler hakkında bilgiler verdi ve şunları aktardı:

"2020-2021 döneminde, Merkezi yönetim bütçesinden bugün itibariyle yapılan harcama miktarı 78,6 milyar TL’ye ulaştı. İşsizlik Sigortası Fonu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan yapılan ödemeler de buna eklenince bugün itibariyle 133,7 milyar liralık harcama miktarına ulaşıldı. Şu anda yapılan birtakım destekler var; ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği,  restoranlara ve lokantalara ilişkin destekler, sosyal yardımlaşmadan vatandaşlara verilen destek ve esnafa ilişkin desteklerimiz bulunuyor. Önümüzdeki haziran ayının sonuna kadar yapılacak olan destekleri de buna dahil edince, 2020-2021 dönemi için bu rakam, 75,7 milyar liraya tekabül edecek. Dolayısıyla haziran ayının sonuna kadar yaklaşık olarak 176 milyar liralık bir harcama yapacağız. KGF kredileri de dahil kredi programları göz önünde bulundurulursa, şu ana kadar şirketlere, 315 milyar liralık kredi verildiğini söyleyebiliriz. Ertelemelerdeki rakamlar ise şöyle; Tarım Kredi Kooperatiflerine ilişkin esnaf kredi ertelemeleri mevcut, SGK Prim ve vergi ertelemeleri vs. gibi toplam olarak ele alındığında şu an için 206 milyar liralık bir erteleme gerçekleşmiş. 2021 yıl sonu itibariyle ne olacak peki; şu anki programımıza göre  219 milyar lira olacak.”

Yorumlar (0)