Bakan Elvan'dan asgari ücret mesajı

Lütfi Elvan, "Doğal gaz maliyetinin büyük bir bölümünü biz üstleniyoruz. 100'e alıyoruz, yurttaşa 25'e satıyoruz." dedi. Elvan, 2022 yılı asgari ücrete dair de açıklama yaptı.

EKONOMİ 04.11.2021, 19:54 06.11.2021, 09:37
Bakan Elvan'dan asgari ücret mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, katıldığı bir programda önemli açıklamalar yaptı.

Ekonomik büyüme

Elvan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

"2021'in ilk yarısını yüzde 14,3 oranında büyüme ile kapattık. Bu büyüme dengeli, sağlıklı ve sürdürülebilirdir. Bu yılı yüzde 9'un üzerinde bir büyümeyle kapatmayı tahmin ediyoruz. Muhtemelen çift haneli bir rakamla kapatacağız. 

Savunma alanında ortaya koyduğumuz başarıyı diğer alanlara da yayma çabası içerisindeyiz. Bu yılı düşük cari açık ve yüksek büyümeyle kapatacağız. Ülkemizde dalgalı kur rejimi uygulanıyor. Kurun değerini piyasa belirliyor. Yüksek oranda büyüyen, ihracatı sürekli artan, iş imkanları oluşturma kapasitesi ivme kazanan ekonomimizin arkasında bulunan motor güç bütçe ve kamu politikalarıdır. 

Ekonomimizde kamu maliyesinden kaynaklanan bir risk oluşmadı. Diğer ülkelerde bütçe açıklarının çift hanelere ulaştığı bir ortamda kamu maliyeti politikalarıyla pozitif ayrıştık. 

Vergi

Salgından etkilenenlere destek olduk. Verdiğimiz destekler 734 milyar TL'ye ulaşacak. Yükselen enerji fiyatlarını yurttaşlarımıza en az düzeyde yansıtmaya çalışıyoruz. Enflasyonla mücadele kapsamında fiyat ayarlamaları ve vergi indirimleriyle 125 milyar dolarlık gelirden vazgeçtik. 

Doğal gaz fiyatları

Doğal gaz maliyetin büyük bir bölümünü biz üstleniyoruz. 100'e alıyoruz, yurttaşa 25'e satıyoruz.

Bütçe disiplininde büyük bir hassasiyet ortaya koyuyoruz. 155 milyar TL'den daha az borçlanma yaparak 2022'yi kapatacağız. Yurt dışındaki piyasalarda oynaklığın arttığı bir dönemdeyiz. Tüm bu gelişmelere hazırız. 

Asgari ücret

Sayın Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu konulardan biri de yurttaşlarımızın enflasyona ezdirilmemesi. Asgari ücrette bu hususta gerekli hassasiyeti göstereceğiz. 

Enflasyon

Global tedarik zincirindeki sorunlar fiyatları da etkiliyor. İklim değişikliği ve buna bağlı olarak gelişen kuraklık, gıda fiyatlarını yükseltiyor. Önümüzdeki yıl döviz cinsinden borçlanma yapmayı planlamıyoruz. Enflasyon orta-uzun vadede arz talep problemidir. 

Güçlü ve dinamik bir ekonomiye sahibiz. Yeniliklere hızlı bir şekilde adapte olabilen genç bir nüfusa sahibiz. Global ölçekte problemlerin yaşandığı bir dönemde en iyi performansı biz verdik. Tabii ki zayıf kaldığımız alanlar da yok değil. Tüm bunların farkındayız. Bunları çözecek güçteyiz. Milletimiz, geçtiğimiz 19 senede bize destek verdi. Bu güveni boşa çıkarmadık, bundan sonra da çıkarmayacağız."

Yorumlar (0)