Bakan Dönmez’den Karadeniz gazı açıklaması: Net tarihi verdi

Akkuyu Nükleer Santrali için açıklamada bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ''Projenin gidişatında herhangi bir aksamaya izin vermeyiz'' dedi. Karadeniz gazı ile ilgili gelişmelere de değinen Bakan Dönmez, 2023 senesinin mart ayı içerisinde Karadeniz gazının karada kullanılacağını aktardı.

EKONOMİ 11.08.2022, 11:49
Bakan Dönmez’den Karadeniz gazı açıklaması: Net tarihi verdi

Bir televizyon programına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gündem ile ilgili soruları cevapladı.

Proje takviminde aksama olacak mı?

Açıklamalarına Akkuyu Nükleer Santrali ile başlayan Dönmez, ''45-60 gün arasında bir vaktimiz bulunuyor Akdeniz'de. Bu zaman içerisinde sondajımızı bitirmiş olacağız. Herhangi bir keşif gerçekleştirse bu haberi milletimizle de paylaşacağız. Bunun yanı sıra proje takvimi için bir aksama durumuna müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

Karadeniz’de enerji üssü kuruluyor

Karadeniz’de gerçekleştirilen doğal gaz çalışmalarına değinen Dönmez, “Karadeniz'in tam olarak 2200 metre kadar altında şu an bir enerji üssü oluşturuyoruz. Mevcut durumda 120 kilometrelik derin deniz boru döşeme çalışmaları bitti. Sadece 50 kilometrelik bir bölüm kaldı.” şeklinde konuştu.

Karadeniz gazı karada ne zaman yakılacak?

Gazın karaya ne zaman ulaşacağına dair tarih veren Dönmez, “Planımız gazı bir sonraki senenin ilk çeyrek kısmında karada yakmış olmak. 2023 yılının mart ayı içerisinde bir sorun yaşanmaz ise Karadeniz gazını tamamen karada yakmaya başlayacağız. Tedarikçiler taşıma planına uyum gösterdiğinde doğal gaz hususunda herhangi bir problem olmayacağını kolaylıkla söyleyebilirim." dedi.

Doğal gaz depolama tesisleri tamamıyla doldu

Doğal gaz depolama tesislerinin bir kısmının tamamıyla dolu olduğunu ifade eden Dönmez, “Bu husus liderler içerisinde de kabul edildi. Aktarımlar için Türk Lirası konusu masada. Sizlere şunu söyleyebilirim, bugün itibarıyla Tuz Gölü depolama alanımız tamamıyla dolu. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisinde ise doluluk miktarı yüzde 87. Burası için ise planımız eylülde yüzde 100’e ulaşmak.” seklinde konuştu.

İlk reaktör için tarih verildi

Akkuyu Nükleer Santralinin açılışı ile ilgili bilgi veren Dönmez, “Doğal gaz ve elektrikte sübvansiyon çalışmaları sürdürülüyor. Destek oranı bu senenin ilk yarısına geldiğimiz senenin 2 katından daha yüksek şekilde seyrediyor. 21 Temmuz 2022 tarihinde son ve dördüncü reaktörünün temeli atılmış olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk kısmının 2023 senesinde devreye sokulması bekleniyor. “Yap-işlet” yöntemi ile inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye için büyük bir önem arz ediyor.” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)