Bakan Dönmez’den esnafa %25 indirimli tarife duyurusu…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı canlı yayında gündeme dair soruları cevaplandırdı. Dönmez, elektrikte yeni tarifeyle esnafın fatura tutarından belirli bir kademede muhtemelen %25 oranında indirim yapılacağını kaydetti.

EKONOMİ 17.02.2022, 12:36 17.02.2022, 15:30
Bakan Dönmez’den esnafa %25 indirimli tarife duyurusu…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı.

Elektrikte yeni kararlar alındı

Dönmez’in açıklamasından önemli satırbaşları şöyle:

“Kabine toplantısında dün elektrik konusu enine boyuna müzakere edildi. Mevcut yaşanan durumun vatandaşlarımızı zora soktuğunu görüyoruz. Cumhurbaşkanımız, toplantının ardından birkaç adım daha atılacağını kaydetti. Konuya ilişkin zaman zaman çeşitli sorular oluşuyor. Sayacınız 30. değil, 31 veyahut 32. günde okunursa 224 kilovatsaat görülüyor. Vatandaşımızın lehine olacak çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Vakıfların ve derneklerin yöneticileri, abonesi bulundukları elektrik dağıtım firmalarına gidip durumlarını iletecekler. Dağıtım firmalarına başvuracaklar. Bütün dernek ve vakıflar istisnasız bu uygulamadan faydalanacaklar.

Esnafa elektrikte indirimli tarife

Ticarethane grubunda bulunan zanaatkar ve esnaflar için de konuttaki gibi benzer indirimli tarifede çalışmalarımızı başlattık. Konuya dair çalışmalar devam ediyor. Hem konutlarda hem ticarethanelerde yeni tarife için amacımız çalışmayı 1 Mart tarihine dek bitirmek. Esnafın fatura tutarı içerisinde belirli bir kademede muhtemelen %25’lik indirim gerçekleştirilecek.

Elektrikte 20 milyar TL, doğalgazda ise 80 milyar TL yük aldık. Geçtiğimiz sene 5 bin TL tutarında her haneye desteğimiz oldu. Bu sene de hanelere verilen destek miktarı geçtiğimiz seneden daha çok olacak. Artış gösteren maliyetler tüketicilere zorunlu olarak yansımış oldu.

Yaşanan sorunun kaynağı Türkiye değil, yurt dışında görülen fiyat artışlar. Beklentimiz, fiyatların bir miktar geri gelmesi yönünde.

Elektrik ticareti dağıtım ve iletim tarafında görülmüyor. Onlar nakliyecilik gerçekleştiriyorlar. Bizler elektriği satan perakende şirketleriyle muhatabız. Faturada yazılı olan bedeli tedarik firmalarına ödüyoruz.

Elektrikte tedarik tarafında 2 oyuncu bulunuyor; görevli ve serbest tedarikçiler. Elektrik tarafında konutta isterseniz tedarikçilerinizi değiştirebilirsiniz. Sözleşmeniz bittiğinde görevli olan tedarikçinizden elektriğinizi alıyorsunuz. Özetlemek gerekirse iletim ve dağıtım hizmeti gerçekleştirenler Enerji Piyasası Denetleme Kurulu mevzuatıyla bedel alıyorlar. Bizlere asıl elektriği görevli tedarik veyahut serbest tedarik firmaları satıyor. Görevli tedarik firmalarının kar marjı %2,38. Bunun üzerindeki bir kar faturada olamaz.

Doğal gaz desteğine ilişkin son durum

Senelik 450 ile 1150 TL’lik bir ısınma yardımı olacak. Isınma yardımından 4 milyon hane faydalanacak. Bunlar da dar gelirli ailelerimiz olacak. Neredeyse hanelerin %20-25’lik kısmı yararlanmış olacak.

Isparta’da yaşanan elektrik kesintileri

3 Şubat günü Ispartalılar, şimdiye dek hiç bu kadar kar yağışı almadıklarını söylediler. Bu kadar yoğun kardan dolayı atmosfere açık şebekelerde ciddi hasarlar meydana geldi ve neredeyse arıza 10 katına çıktı. Bu lokal yönlü bir afet. TEDAŞ ise bununla ilişkili bir inceleme başlattı. Buradan çıkmış olan neticeye göre EPDK’ya rapor gönderilecek ve konunun gereği yapılacak.

Elektriğe yeni bir zam var mı?

Elektrik ve doğal gazda fiyatların pandemiden önceki dönemlere gerilemesini bekliyoruz. Elektrik üretim maliyetlerimiz o zaman hem düşecek hem de herkes için sevindirici bir sonuç ortaya koyacaktır.

Yorumlar (0)