Bakan Dönmez keşif sürecinin detaylarını anlattı

Karadeniz’deki doğalgaz keşfine yönelik detayları aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çıkarılacak doğalgazın geriye dönük hesaplandığında, değerinin 65 milyar dolar olduğunu belirtti. İşte merak edilen tüm detaylar…

EKONOMİ 22.08.2020, 00:17 22.08.2020, 00:26 Hanife
Bakan Dönmez keşif sürecinin detaylarını anlattı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuk olduğu TRT Haber canlı yayınında Fatih sondaj gemisinin çalışmalarını ve bundan sonraki süreçte yaşanacak gelişmelere yönelik merak edilen soruları yanıtladı.

Çıkarılacak doğalgazın geriye dönük hesaplandığında değerinin 65 milyar dolar olacağını belirten Bakan Dönmez, yeni kaynak bulunamasa bile keşfedilen doğalgazın Türkiye’nin 7-8 yıllık gaz ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

Dönmez, keşfe dair açıklamasında şu satır başlarına yer verdi:

 

"2004'ten beri Karadeniz'de 6 tane derin deniz sondajı yaptık"
 

Bölgede 14 ay önce sismik araştırma çalışmaları başlattıklarını belirten Dönmez, röntgeni çekilen yerin, uzmanlar tarafından değerlendirilip potansiyel bölgeler belirlendikten sonra ekibin burada sondaj çalışması tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.

Denizin derinliğinin 2100 metre civarında olduğunu belirten Dönmez, gaz akışının 1400 metrelik kazından sonra gelmeye başladığını belirterek, teknik ekibin testleri ve basınç okumaları sonucu bölgede gaz olduğu kararına vardıklarını söyledi.

Keşfin süreci aktaran Dönmez, çalışmaların 2004'te başladığını ve o zamandan beri Karadeniz'de yabancı şirketlerle birlikte 6 tane derin deniz sondajı yaptıklarını kaydetti.

Farklı alanlarda da sismik çalışmalar yapacaklarını söyleyen Dönmez, Türkiye’ye yakın sahalarda da keşifler olduğunu ancak miktarın düşük olduğunu belirterek, “ Hedefimiz açıklanan rakamın yukarı yönlü revizesi”dedi.

 

Dönmez: İthal edilen gaza göre daha ekonomik olacak
 

Bakan Dönmez,  petrol ve gaz fiyatlarını bilmeden geleceğe dönük tahminlerin zor olduğunu ancak Türkiye’nin yeni kaynak bulamasa bile bu doğalgazın 7-8 yıllık ihtiyacı karşılayacağını söyledi.

Vatandaşların kullanacağı doğalgazın, ithal edilen gaza göre daha ekonomik olacağının altını çizen Dönmez bundan sonraki süreçte sismik ve sondaj faaliyetlerini Türkiye’nin kendi imkanları ile yürütüleceğini kaydetti.

Dönmez: İşletme Türkiye petrolleri tarafından yapılacak
 

Boru hattını ihale usulüyle yapabileceklerini söyleyen Bakan Dönmez, keşfedilen doğalgazın işletmesinin, Türkiye Petrolleri tarafından yürütüleceğini belirterek, “Kaynaktan evdeki ocağa kadar yerli ve milli imkanlarla bu süreci yönetecek güce sahibiz.” Dedi.

Ayrıca Dönmez, doğalgaz ve petrole 40 milyar dolar seviyesinde ücret ödediklerini hatırlatarak, bu keşiflerle bunları azaltarak cari açıkta pozitif katkı sağlayacaklarına dikkat çekti.


Doğu Akdeniz'deki son durum
 

Programda Doğu Akdeniz’deki sürece ilişkin bilgide veren Dönmez şu ifadelere yer verdi:

Dönmez: Kendi yetki alanımızı kimseyle paylaşmayız.

Yorumlar (0)