Bakan Dönmez açıkladı: Elektrik tarifesinde değişiklik sinyali

Fatih Dönmez, elektrikte kademeli tarifeye ilişkin, "Tüketim limitine dair gerçekten gereksinim varsa değişiklik yapabiliriz. 150 kilovatsaat olarak kalacak diye bir kuralımız yok." dedi.

EKONOMİ 24.01.2022, 23:53
Bakan Dönmez açıkladı: Elektrik tarifesinde değişiklik sinyali

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, bir televizyon kanalında katıldığı programda İran'ın, teknik bir arıza sebebiyle 21-31 Ocak tarihleri arasında doğal gaz gönderemeyeceğini ilettiğini hatırlattı.

İran'dan gelen bu bildirimin akabinde ekiplerin yönlendirildiğini söyleyen Dönmez, bahse konu bakımın sistem, arz ve talep dengesini olumsuz yönde etkilememesi adına süratle girişimlerde bulunulduğunu aktardı.

"İran'a borcumuz yok"

Dönmez, hattın İran'daki kısmında bir kaçak mevzubahis olduğuna işaret ederek, "21 Ocak'ta akış durdu. Önceliğimiz meskenler ve iş yerleri. Bizlerin de kontrol edemediğimiz bir durum. Problemin çözülmesi adına girişimlerde bulunuyoruz. İran'a doğal gaz borcumuz yok. İran tarafından da buna ilişkin bir açıklama yapılmadı. Kış mevsimine depolarımızı doldurarak girdik. Bu süreçten nispeten daha az etkilenecek olan sanayi kuruluşlarıyla planlama yaptık. Sanayide birkaç günlük kısıntıya giderek, yurttaşa etkisini hissettirmemeye çalışıyoruz." dedi.

"Döviz yüzde 70, doğal gaz ise 6 kat arttı"

2021'de sona eren doğal gaz alım sözleşmelerinin hatırlatılması üzerine Dönmez, sözleşmelerin büyük bölümünün yenilendiğini kaydetti.

Dönmez, doğal gaz ve elektrikte meydana gelen fiyat artışlarına dair ise ülkemizin enerjide dışa bağımlı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Global piyasalarda kömür, petrol ve doğal gaz fiyatları yüksek seyrediyor. Bu da maliyetleri olumsuz yönde etkiledi. Bu maliyetleri halkımıza yansıtmadık. Doğal gazda 80 milyar TL, elektrikte ise 20 milyar TL sübvanse ettik. Kur yüzde 70 oranında arttı. Doğal gaz fiyatları da 6 kat arttı. Dövizdeki artışın etkisini tabii ki yaşadık fakat gerçekte ürünün kendi fiyatındaki yükselişin etkili olduğunu görüyoruz."

"Kademeli tarifeyi tekrar değerlendireceğiz"

Elektrik faturalarında uygulanan kademeli tarifede asıl maksadın dar gelirli ailelere yardım edebilmek olduğunu söyleyen Dönmez, tarife hazırlanırken ülke genelinde evlerdeki tüketim ve abone sayılarının göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

Dönmez, bahse konu uygulamanın ilk kez yılbaşında başlatıldığını anımsatarak, "Bu sene içerisinde, belki de 6 ay sonunda da olabilir, verileri alacağız. 150 kilovatsaatin altında kalan tüketim miktarı ne kadar, kaç mesken altında veyahut üstünde... Bu verileri alıp yorumlayacağız. Tüketim limitine dair gerçekten gereksinim varsa değişiklik yapabiliriz. 150 kilovatsaat olarak kalacak diye bir kuralımız yok." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)