Bakan Bolat’tan dış ticaret rakamları açıklaması: Tarihin en yüksek ihracat değeri

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada ihracatın Temmuz ayında yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek “Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır” dedi.

EKONOMİ 03.08.2023, 13:02 Şeyda Gül
Bakan Bolat’tan dış ticaret rakamları açıklaması: Tarihin en yüksek ihracat değeri

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret rakamlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında 6 Şubat depremine değinen Bakan Bolat, 13,5 milyon insanın doğrudan etkilendiği ve yaklaşık 51 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan deprem felaketinde, şehirlerin de büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldığını hatırlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız yönetiminde ve koordinasyonunda yapılmakta olan konut projesinin yanında Ticaret Bakanlığı’nın da adının geçtiğini ifade eden Bakan Bolat, yarım milyondan fazla binanın yanı sıra; ulaşım, iletişim ve enerji alt yapıları kalıcı hasara uğradığını hatırlattı.

Depremin ekonomi üzerindeki etkilerinin 100 milyar doları aşıyor

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yapılan tahminlerde, depremin ekonomimiz üzerindeki etkilerinin 100 milyar doları aşacağını öngördüğünü belirten Bakan Bolat, söz konusu rakamın 2023 yılı başlangıç bütçe harcamalarının yaklaşık yüzde 45’ine tekabül ettiğini söyledi. Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükü içerisinde en önemli bileşenini 1.073,9 milyar TL ile yüzde 54,9 oranıyla konut hasarının oluşturduğunu söyleyen Bakan Bolat, ikinci ağırlıklı hasar kaleminin kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki 242,5 milyar TL’lik bir yıkımdır olduğunu vurguladı.

Bakan Bolat, “Bu doğrultuda, gerek Hükümetimizin uygulamaya aldığı tasarruf tedbirleri gerekse bölgede ekonomiyi tekrar canlandırmaya yönelik atılan adımların yardımıyla deprem felaketinin ekonomimiz üzerinde yarattığı etkileri kısa sürede atlatacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.

Deprem sonrası bakanlığımızca atılan somut adımlar

Ticaret Bakanlığı olarak afet koordinasyon çalışmalarına destek verdiklerini belirten Bakan Bolat, depremden etkilenen illerde ihtiyaç duyulan her türlü malzemeyi temin etmek ve anılan illerde ticari hayatı tekrar canlandırmak için depremin ilk gününden bu yana çalışmaları sürdürdüklerini aktardı. Bu itibarla, depremin hemen ardından başlatılan çalışmaları Bakan Bolat şu şekilde sıraladı;

  • Bölgede yerleşik esnaf ve sanatkârların mali kayıplarının telafisi noktasında; Türkiye Halk Bankası kaynaklarından; yüzde 50 Hazine faiz sübvansiyonlu, 250 bin liraya kadar limitli, 12 ayı ödemesiz olmak üzere 60 ay vadeli deprem destek kredisi kullandırılmaya başlandı.
  • Depremler nedeniyle işleri veya işletmesi zarar gören esnaf ve sanatkarların kredi ödemeleri 6 aylığına faizsiz ertelenmişti. Bu defa da depremden zarar gören esnaf ve sanatkarların kredi geri ödemelerine 6 ay daha erteleme getirildi.
  • TESKOMB tarafından, esnaf ve sanatkârlarımızın kooperatiflere olan gecikmiş borçlarına yönelik yapılandırma uygulaması hayata geçirildi. Esnaf ve sanatkârların meslek kuruluşlarına olan borçları için ödeme kolaylığı sağlanmış ve belirli işlemlerinden ücret alınmaması imkânı getirildi.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığınca; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep hali 30 Kasım 2023'e uzatılmıştı. Böylelikle beyanname verme süresi 15 Aralık 2023'e, bu beyannamelere ilişkin ödeme süresi 29 Aralık 2023'e kadar ötelendi.

Küresel ekonomideki gelişmeler ve beklentiler

Bakan Bolat, “Bakanlığımızca atılan tüm bu adımlarla birlikte depreme ilişkin kararlı çalışmalarımızı göstermek amacıyla iş dünyamızla birlikte iki büyük ve yıkıcı depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta Dış Ticaret Rakamlarının açıklanmasına karar verdik” dedi.

Küresel mal ihracat hacmi yüzde 0,2 oranında daraldı

Bu kapsamda yurt içi ve yurt dışı gelişmelerle birlikte Temmuz 2023 dönemine ait Dış Ticaret verilerimize ilişkin değerlendirmeleri paylaşan Bakan Bolat, “2023 yılında küresel üretimde ve dış ticarette oldukça zayıf bir seyir gözlenmektedir. Nitekim 2023 yılı Ocak-Mayıs dönemde küresel mal ihracat hacmi yüzde 0,2 oranında daralmıştır” ifadelerini kullandı.

ABD için büyüme beklentisi yüzde 1,8 olarak açıklandı

Uluslararası Para Fonu Küresel Ekonomik Görünüm Temmuz 2023 güncellemesine göre, küresel büyümenin, 2022 tahmini olan yüzde 3,5 seviyesinden 2023 yılında yüzde 3,0'a gerilemesi beklendiğini vurgulayan Bakan Bolat, “2023 yılı için en önemli ticaret partnerimiz olan Avro Bölgesinin bu sene yüzde 0,9 büyüme göstermesi beklenirken, ABD için büyüme beklentisi yüzde 1,8 olarak açıklanmıştır” dedi.

Küresel ticaret büyümesinin, 2022'deki yüzde 5,2 seviyesinden 2023'te yüzde 2,0'a gerilemesi hatırlatan Bakan Bolat, 2024'te ise yüzde 3,7 ile tarihsel ortalamanın altında kalmaya devam etmesi beklendiğini aktardı. 2023 yılı Temmuz ayı PMI verilerinin de küresel talebin bir müddet daha zayıf seyredeceğine işaret ettiğini kaydeden Bakan Bolat, “Açıklanan Temmuz ayı öncü PMI göstergeleri Avro bölgesinde 42,7, en büyük ticaret ortağımız Almanya’da 38,8, İngiltere’de 45,3 ve ABD’de 49’la 50 eşik değerin altında kalmıştır” dedi.

Türkiye ekonomisindeki gelişmeler

Pandemi ve devamındaki Rusya-Ukrayna savaşının üzerine gelen deprem felaketine karşın ülkemiz ekonomisi, 2023 yılının ilk çeyreğinde de büyüme trendini koruduğuna dikkat çeken Bakan Bolat, son 11 çeyrektir kesintisiz büyüme performansını sürdürdüğün hatırlattı. “İhracatımızda da benzer performansı göstermeye devam ediyoruz” diyen Bakan Bolat, 2021 yılında, tarihinde ilk defa yüzde 1 seviyesinin üzerine çıkan küresel ihracattan aldığımız payı; 2022 yılında yüzde 1,02’ye; 2023 yılı ilk çeyreğinde ise yüzde 1,04 oranına yükselttiklerini anlattı.

İhracatta rekor

İhracatımız Temmuz ayında yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleştiğini duyuran Bakan Bolat, böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşıldığını açıkladı. 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise ihracatımız küresel üretim ve ticaret de düşüş ile deprem felaketine rağmen geçtiğimiz yılki seviyelerine yakın 143 milyar 435 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Bakan Bolat, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatımızın yılın ilk altı ayında yüzde 0,6 oranında düştüğünü hatırlattı.

Yorumlar (0)