Bakan Bilgin tarih verdi: EYT ve 3600 ek gösterge müjdesi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, tartışma konusu olan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkındaki dosyanın önlerinde olduğunu ifade etti. Bakan Bilgin, enflasyonla mücadele ve 3600 ek gösterge konularında da önemli açıklamalarda bulundu.

EKONOMİ 13.05.2022, 13:08 13.05.2022, 17:51
Bakan Bilgin tarih verdi: EYT ve 3600 ek gösterge müjdesi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; 3600 ek gösterge, emeklilikte yaşa takılanlar ve enflasyon konularında önemli açıklamalar yaptı.

“Enflasyon ciddi boyutlara ulaştı”

Enflasyonun yüzde 70'e dayandığını söyleyen ve bunun birçok sebebi olduğuna dikkat çeken Bakan Bilgin, ''Bunlardan birisi pandemi, enerjide artış var ve Türkiye’nin hazırlıksız yakalanması'' sözlerini kullandı.

3600 ek gösterge çözümü için açıklamalarda bulunan Bilgin, mayıs ayının sonunda bu çalışmaları tamamlayacaklarını ifade etti.

Çalışma Bakanı Bilgin, EYT'liler ile ilgili dosyaların şu an değerlendirildiğini ve adım adım hepsini çözeceklerini belirtti ve şunları söyledi:

''Enflasyon ciddi boyutlara ulaştı, yüzde 70'e vardı. Dünyada da bu şekilde, Almanya’da yüzde 30’a geldi. Bunun birçok nedeni var. Pandemi, enerjideki artış ve bizim ülkemizin hazırlıksız yakalanması.”

“Emeklileri, çalışanları koruyacağız”

“Nükleer enerjiyi biz daha yeni kuruyoruz.” açıklamasını yapan Bakan Bilgin, emekliler ve çalışanlar ile ilgili şunları aktardı:

“Temmuzda yalnızca enflasyona karşı düzenlemeleri değil, emekçilerimizi korumak adına pek çok iş yapacağız. Emekliler için de hazırlıklar var, onları da koruyacağız. Bu ay sonu itibariyle 3600 ek gösterge çözümünü tamamlayacağız. EYT'liler de ayrıca var. Bunların tamamı önümüzdeki dosyalar, adım adım hepsini çözeceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın, enflasyon karşısında kimseyi ezdirmeyeceğiz. Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi koruyacağız. Temmuzda, emekçilerin karşı karşıya kaldıkları enflasyon farkına karşı düzenlemelerin hazırlık çalışmalarını yaptığımızı aktarmak isterim. Yalnızca işçilerin, memurların değil emeklilerle ilgili de birtakım çalışmalarımız mevcut.”

Geçtiğimiz günlerde de bu konuda açıklamalar yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklileri, çalışanları enflasyonun tahribatından korumaya imkan tanıyacak çalışmalarının olduğunu ifade etmişti.

“Koruyucu önlemler alıyoruz”

Yüksek enflasyona yönelik açıklamalarda bulunan Bilgin, şunları kaydetti:

"'Maskelerimizi çıkardık, salgının artık sonuna geldik' diyerek seviniyoruz; fakat mutlu olmaya hazırlanırken tüm dünyada bir ekonomik kriz yaşandı. Salgının sebep olduğu ekonomik problemlerin yansımaları, Türkiye’de de kendisini yavaş yavaş hissettirmeye başladı. Bizdeki enflasyonun en önemli nedeni; küresel anlamda enerji fiyatlarında artışın yaşanması. Enerjide yaşanan artış yüzde 100’ün üstüne çıktı. Türkiye özellikle doğal gaz, enerji ithalatçısı bir devlet olarak fazlasıyla bu problemi yaşıyor. Sokağa bunun yansımaması adına ciddi önlemler aldık, bu önlemler uygulamaya alınıyor. Enflasyonun karşısında işçilerimizi, çalışanlarımızı, kamu personelimizi ve emekçilerimizi özellikle koruyacak önlemleri almak zorundayız. Çalışanlarımıza ilişkin koruyucu önlemleri ortaya koymak zorundayız. Bu yönde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Gelecek 6 aylık enflasyon değerlendirmesi yaptığımızda enflasyon karşısında emeklilerimizi, çalışanlarımızı koruyacak geniş kapsamlı bir çalışma yapacağız. Verginin asgari ücretten kaldırılması gerçekten tarihi bir adımdır. Türkiye'nin tartıştığı, talep edilen bir konuyu gerçekleştirdik. Kimsenin şüphesi ve kaygısı olmasın, emeklilerimiz, çalışanlarımız, emekçiyi koruyacak projeyi hazırlıyoruz, bu konudaki çalışmalarımız da devam ediyor" 

3600 ek gösterge: “Bu ayın sonunda bitirmiş olacağız”

Memur sendikaları ile 3600 ek gösterge konusunda son bir toplantı yapacaklarını söyleyen Bakan Bilgin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu toplantıda gereken değerlendirmeleri yaparak bu ayın sonunda tamamlamış olacağız. 3600 ek göstergeden kamu personelinin yararlanması ile ilgili en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızı belirtmek isterim; mayıs ayının sonunda tamamlamış olacağız. Detaylarını o gün yayınlayacağız. Bir başka çalışmamız mevcut. Sözleşmeli personelin tayin hakkı, emeklilikle düzenlemeleri. 3600’den sonra bunları da ele alıp halledeceğiz. Küresel ölçekte meydana gelen tedarik zincirlerinin kopması, bunların yol açtığı birçok başka nedenin de eklendiği enflasyon atmosferine karşı, sosyal politikaları devreye sokma konusunda Türkiye tereddüt etmiyor. Uygulanacak her şeyi adım adım gözden geçiriyoruz, bunları da yavaş yavaş uygulamaya alacağız. Enflasyon karşısında emeklilerimizi, çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına maruz bırakmayacak biçimde onları korumaya devam edeceğiz. Çünkü Türkiye, sosyal devlettir. Bu üretim gücüne bağlı olmak üzere emekçilerini sosyal politikalarla korumakta kesinlikle vazgeçmez ve asla tereddüt etmez. Türkiye önemli bir problemle karşı karşıyadır, enflasyon bugün konjonktürel bir problemdir. Yarın başka problemler ortaya çıkabilir; fakat artık Türkiye dünyanın her yanına üretim yaparak, ürün, mal, hizmet satarak gücünü sergileyecek bir durumdadır ve karşısına çıkan tüm problemleri yenebilecek bir devlettir. Kimsenin şüphesi olmasın.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)