Bakan Bilgin'den 'EYT' ve 'asgari ücret' açıklaması

Vedat Bilgin, "5 bin 500 TL olan asgari ücrete yüzde 50 oranında zam olur mu?" sorusuna, "Gerçekçi rakamlar üzerinde durmak gerekir. İşletmelerin ödeyebilecekleri bir ücret arayışımız var." cevabını verdi. EYT hakkında da konuşan Bilgin, "Emekli olanların işe devam etmesi halinde, normal çalışanlara kıyasla primleri beş puan yükseliyor. İşverenler, EYT düzenlemesinin ardından, bahse konu farkın uygulamadan kaldırılmasını talep ediyor. İşverenler, emekli olan kişiyi çalıştırmaya devam ediyorsa devlete daha çok prim ödüyor. Bu durumu da düzelteceğiz." dedi.

EKONOMİ 24.11.2022, 23:12 25.11.2022, 17:25
Bakan Bilgin'den 'EYT' ve 'asgari ücret' açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Asgari ücret

Bakan Bilgin, "5 bin 500 TL olan asgari ücrete yüzde 50 oranında zam olur mu?" sorusuna, "Gerçekçi rakamlar üzerinde durmak gerekir. İşletmelerin ödeyebilecekleri bir ücret arayışımız var." cevabını verdi. 

EYT

Bilgin, önümüzdeki ay sorunlarının çözülmesi öngörülen EYT'liler (emeklilikte yaşa yakılanlar) ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı. 

Bakan Bilgin, şöyle konuştu:

"EYT'de net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, askerlik ve doğum borçlanmaları olsa dahi işe başlangıç tarihleri geriye çekilemez. Bunlar yalnızca eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılabilir. Yani eksik kalan prim gün sayısını telafi eder fakat işe başlangıcı geri çekmez. Böyle bir şey söz konusu değil. 

Emekli olanların işe devam etmesi halinde, normal çalışanlara kıyasla primleri beş puan yükseliyor. İşverenler, EYT düzenlemesinin ardından, bahse konu farkın uygulamadan kaldırılmasını talep ediyor. İşverenler, emekli olan kişiyi çalıştırmaya devam ediyorsa devlete daha çok prim ödüyor. Bu durumu düzelteceğiz. 

EYT'lilerin kıdem tazminatı hususunda işverenlerin talepleri var. Buna yönelik de formüllerimiz var. Bu aslında işverenlerimiz için büyük bir problem değil çünkü kıdem tazminatı vergiden düşüyor. Kıdem tazminatı ödemelerinde işçi ile işveren kendi arasında anlaşabilir ve taksitlendirme yoluna gidebilir. İşverenler kredi talebinde de bulunuyor fakat buna sıcak bakmıyoruz. Kıdem tazminatının işveren tarafından hazır tutulması gerekir."

Kamudaki sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi

Bakan Bilgin, AK Parti MKYK (Merkez Karar Yönetim Kurulu) toplantısının ardından sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesine dair soruyu da cevapladı.

Bilgin, kamudaki bütün sözleşmeli personelleri kapsayacak olan düzenlemenin son halinin 28 Kasım Pazartesi günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda gündemde olacağını bildirdi. 

Yorumlar (0)