Bakan Bilgin'den EYT açıklaması

Vedat Bilgin, kamuoyu tarafından 'EYT' olarak da bilinen 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın durumuna ilişkin, "1999 yılı öncesi işe alınmış olanların yaş problemi yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunların çözümüne dönük düzenleme hazırlığındayız. Bu tek tip bir düzenlemedir." dedi.

EKONOMİ 06.10.2022, 00:01 07.10.2022, 08:54
Bakan Bilgin'den EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında gündeme dair soruları cevapladı.

"Stajyerlik ve çıraklık dönemi sigortaları EYT kapsamına girmiyor"

EYT'lilerin durumuna ilişkin çalışmaların ne aşamada olduğuna yönelik soru sorulması üzerine Bakan Bilgin, şöyle konuştu:

"1999 yılı öncesi işe alınmış olanların yaş problemi yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunların çözümüne dönük düzenleme hazırlığındayız. Bu tek tip bir düzenlemedir. Televizyonlarda hesaplamalar yapanları görüyorum, bu rakamlar doğru değil. Ellerinde hiçbir veri yok. Tüm çalışanların prim sayısı, yaşı gibi tüm veriler bizde. Gerçek verilerle çalışıyoruz. Aralık ayında bunu TBMM'ye taşıyacağımızı duyurduk, Sayın Cumhurbaşkanımıza bu hususta bilgi verdik."

Çıraklı ve staj dönemi sigortalarının EYT için başlangıç olarak sayılıp sayılmayacağına ilişkin bir soruya Bilgin, "Onlar EYT kapsamına girmiyor. Sigorta girişi yapılanlarda ise problem yok. Stajyerlik ve çıraklık bir sigorta girişi değildir. Onlar sağlık sigortasını korumak için uygulanan bir sistem." cevabını verdi. 

EYT hususunda bir düzenlemenin çıkacağını açıklayan Bilgin, bahse konu düzenlemenin ayrıntılarını gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra kamuoyuna duyuracaklarını ifade etti. 

"Kamudaki taşeron işçilerin problemini kasımda neticelendiririz"

Kamu çalışan taşeron işçilere dair soru üzerine Bilgin, taşeron işçilerin kadrolu işçi haline gelmesi hususunda geçtiğimiz senelerde hükümetin önemli reformlara imza attığını ve yaklaşık olarak bir milyon taşeron işçinin kadroya geçtiğini hatırlattı. 

O dönem KİT'lerde (kamu iktisadi teşebbüsleri) çalışan 90 bin işçinin, çeşitli nedenlerle kadro olanağından yararlanamadığı kaydeden Bilgin, "Onların kadroya geçmesi hususunda çalışmalarımız sürüyor. Tahmin ediyorum onu önümüzdeki ay içinde neticelendiririz." dedi.

Bilgin, belediye firmalarında çalışan işçilerin durumuna dair soruya, "Kamunun tüm bu söz ettiğim kadro dışı kalmış olan işçilerin kadroya alınması hususundaki faaliyetlerimizde ayrıntılı bir biçimde tüm işçileri incelediğimiz gibi onların da statülerini, sözleşmelerini ve iş ilişkilerini inceliyoruz. Kasım ayında onu da tamamlamış oluruz. Tabii daha erken de tamamlama ihtimalimiz var." cevabını verdi.  

"Geçici işçiler 12 ay çalışacak"

Geçici işçilerin 10 ay 29 gün çalıştıkları bilgisini aktaran Bilgin, "Onu biz bir seneye çıkaracağız ve bir sene çalışacak şekilde kurumlarında çalışma olanağı sağlayacağız." dedi.

Bakan Bilgin, geçici işçilerin hukukunu koruma altına alan bir düzenleme yaptıklarını ve onların da statülerini tümüyle değiştireceklerini ifade etti.

"Bu denli çok sözleşme türü olmaması gerekiyor"

Kamuda sözleşmeli olarak çalışanların durumuna da değinen Bakan Bilgin, kamuda 657 sayılı kanun çerçevesindeki memurlar haricinde farklı çalışma biçimlerine dayalı olarak istihdam edilenler de olduğunu dile getirdi.

Kamuda çok fazla sayıda sözleşmeli çalışma modelinin uygulandığının altını çizen Bilgin, "Biz tüm bunları ıslah etmek istiyoruz. Yani burada bir reform, bir düzenleme yapmaya gereksinim duyuyoruz. Bu denli çok sözleşme türü olmaması gerekiyor. Bazı sözleşme türlerini tek tipe indireceğiz. Bunların sayısı yaklaşık olarak 550 bin dolaylarında." değerlendirmesinde bulundu. 

Kamudaki bütün sözleşmeli personellerin problemlerinden haberdar olduğunu ve statüleri farklı olan bu personellerin tamamına ilişkin geniş kapsamlı çalışma gerçekleştirdiklerini kaydeden Bilgin, "Bu çalışmayı bu ay bitireceğimizi tahmin ediyorum." dedi.

Yorumlar (0)