Bakan Bilgin açıkladı: 6. Dönem Toplu Sözleşmesi imzalandı

Hükümet ve sendikalar arasındaki memur ve memur emeklisi maaşlarının pazarlığı bugün son buldu. Bakan Bilgin, zam oranlarını, 3600 ek gösterge konusunu ve sözleşmeli çalışanlar için yapılanları açıkladı. Bakan Bilgin, 6. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin imzalandığını duyurdu.

EKONOMİ 23.08.2021, 10:07 24.08.2021, 15:00
Bakan Bilgin açıkladı: 6. Dönem Toplu Sözleşmesi imzalandı

4 milyon memuru ve 2 milyondan fazla memur emeklisini ilgilendiren maaş zam oranları için sendikalar ve hükümet, bir süredir pazarlık içindeydi. 2022 ve 2023 maaşlarının zamları için yaklaşık bir aydır görüşme düzenleyen tarafların 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri bugün sona erdi.

Sendika, 600 TL seyyanen zam istemişti

Türkiye Kamu-Sen ve Memur Sen, 600 TL seyyanen zam, 2022’de yüzde 21 ve 2023’te de yüzde 17’lik artış istedi. Hükümet ise 2022 için yüzde 5 + yüzde 6 zam, 2023 için ise yüzde 6 + yüzde 6 zam ve enflasyon farkı teklifinde bulundu. Bugün öğleden sonra son bulan görüşmelerde hükümetin yeni bir teklif sunması bekleniyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamu görevlilerinin geneline ilişkin toplu sözleşme müzakerelerinin sonucunu bugün basın toplantısıyla duyurdu. 



Memur ve memur emeklilerinin zamları 

Memur ve memur emeklilerinin beklediği zamların oranı belli oldu. Memurların ve memur emeklileri, 2022 senesinin ilk yarısında yüzde 5, ikinci yarısında ise yüzde 7 zam alacak. 2023 senesinin ilk yarısındaki zam oranı yüzde 8 olurken ikinci yarısındaki zam oranı yüzde 6 + enflasyon farkından oluşacak.  

“Sendikalarla uzlaşmak kolay değil” 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Sendikalarla uzlaşmak kolay iş değil. Büyük bir uzlaşmayla buraya geldik. Genel hususlar konusunda da uzlaşmaya vardık.” ifadelerini kullandı. Bakan Bilgin, seyyanen zam yerine sendika üyesi olan çalışanların ücretini 400 liraya çıkardıklarını bildirdi. 



3600 ek gösterge açıklaması 

3600 ek gösterge konusunda atılacak adımlar da merakla beklenen konulardan bir diğeri idi. Bakan Bilgin, bu konuyla ilgili de açıklamalarda bulundu: “Sözleşme kapsamında 3600 ek gösterge meselesi çalışma grubuyla tamamlanacak. Sözleşme kapsamı içinde tamamlanacaktır. Çalışmamızı yaptıktan sonra da kanun çıkarılması gerekiyor.” 

Sözleşmeli çalışanlar 

Bakan Bilgin: “Sözleşmeli çalışanlar için 3+1 ilkesini benimsedik. Bu konuda yerel yönetimlerin çalışanlarına yaptığı haksızlığı gidermek için çalışmaların yapıldığını ifade etmek isterim.” 

6. Dönem Toplu Sözleşmesi imzalandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, maaş artışlarına dair tabloyu da paylaştı.

Bilgin, "6. Dönem Toplu Sözleşmemizi az evvel gece saatlerinde imzaladık. Kamu personellerimiz için son yıllardaki en yüksek kazanımlar, istikrarla büyümeyi sürdüren güçlü Türkiye'nin en önemli göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin, memur sendikalarıyla varılan anlaşma doğrultusunda, kamu personelinin 2022-23 seneleri maaşlarındaki kümülatif artış oranları yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değiştiğini kaydetti. Bilgin, salgının dünyayı sarsan ekonomik etkilerine karşın çalışanları enflasyona ezdirmeme sözünün arkasında olduklarına işaret etti.





Yorumlar (0)