Bakan Albayrak’tan dengeli ekonomi modeli

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yeni Ekonomi Programı (YEP)” adlı sunumunu bugün yaptı. Bu yılki ana başlığı “Değişim Başlıyor” olan sunumda 2020, 2021 ve 2022 yıllarını kapsayan büyüme hedeflerini sunan Albayrak, alınan ekonomi politik önlemlerden, kur ataklarına birçok önemli konuya yer verdi.

EKONOMİ 30.09.2019, 14:22 30.09.2019, 21:24
Bakan Albayrak’tan dengeli ekonomi modeli

Özel bankaların kredi daraltmasının büyüme hedeflerini etkilediğini söyleyen Albayrak, cari açıkta önemli başarı elde edildiğini, Cumhuriyet tarihinde cari fazla verme rekorunu kırdıklarını, bunu da dengeleme adını verdikleri ekonomi politik stratejilerle başardıklarını belirtti. İhracatın arttığı, ithalatın azaldığına da konuşmalarında yer veren Albayrak, “ciddi bir dengeleme sürecinde” olunduğunu ifade etti. 2009 yılındaki küçülmede, cari fazlanın olmaması örneğini ele aldığını ve bunun üzerinden dengeleme politikası tabirini kullandıklarını belirtti.

Sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme

Küçülen ekonomi ile ilgili açıklamalarında, dengeli model kurduklarını belirten Bakan Albayrak, orta gelir tuzağından kurtulmak için, daha fazla büyüme hedefinde olmadıklarını, sağlıklı ve sürdürülebilir büyümenin ekonomi politik olarak dengeli bir şekilde modellendiğini belirtti. Ekonominin her alanında, her ideali yakalamak için bu ekonomi programı modelini geliştirdiklerini söyledi. Türkiye’nin küçülmediğini, rakamların aslında dengeli bir büyümeyi gösterdiğini belirten Albayrak, son 2 çeyrekteki büyüme oranının bunu net şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

Doktora tezlerinde irdelenecek ekonomi modeli

Dengeleme politikası adını verdikleri bu ekonomik modelin doktora tezlerinde irdeleneceğini, diğer ülkelere örnek gösterileceğine ifadelerinde yer veren Bakan Albayrak, hem Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hem de Üretici Fiyat Endeksinde (ÜFE) beklentilerin çok ötesinde bir reformu ortaya koyduklarını belirtti.

Kur atakları bastırıldı

Bakan Albayrak, tüketimde dipten dönüşü oldukça kısa sürede gerçekleştirdiklerini söyledi. Özellikle yılın ikinci yarısında ertelenen özel tüketimde ivmelenmeyi beklediğini belirten Albayrak;  Swap kısıtları, finansal kurumlar arasındaki koordinasyon, tüm bunların eşgüdümüyle birlikte bu süreci başarıyla atlattıklarına ifadelerinde yer verdi. Swap piyasasının ülkemize taşınmaya başlamasını, Merkez Bankasının finansal istikrarı, önceliklendirme politika değişikliği, Türk Lirası referans ile birlikte faizin ülke içinde öngörülebilir hale getirildiğini belirtti. Tüm bunların yanında FİKKO (Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi) tarafından finansal güvenliğin kalıcı hale gelmesi için çok önemli adımlar atıldığını da belirtti. Ağustos ayından sonra yaşanan kur ataklarının hemen hemen hepsinin bastırıldığını makroekonomik göstergelerin sunduğunu belirtti.

İstanbul Finans Merkezi 2021’de

Bakan Albayrak, 2021 yılının sonunda İstanbul Finans Merkezi’nin devreye alınacağına da ifadelerinde yer verdi.

Kredi kanalları açılacak

“Dolarizasyona karşı bir tedbir setini devreye alacağız. Borsa İstanbul'da (BIST) yeni oluşturulacak alternatif ürünler, Omnibus ile Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) piyasasının uluslararası teminat özelliği getirilmesi başta olmak üzere, hisse senedi piyasasında hisselerin gruplandırılarak yatırımcının kolay seçiminin sağlanması, halka açılmanın vergi indirimleriyle derinleştirilmesi, döviz piyasasının kurulmasıyla birlikte ilave tedbirler getirilmesi önümüzdeki süreçteki önemli planlarımız arasında yer alıyor.” diyen Bakan Albayrak, yeni hedeflerle kredi kanalları açma çalışmalarının olduğunu ifade etti.

“Değişmek zorundayız”

Değişim vurgusunu defalarca yapan Albayrak, "Değişim tüm Türkiye olarak hepimizden başlıyor. Türkiye yeni bir ekonomik modele geçiyor bu programın ruhunda. Bir üst lige çıkmak istiyorsak tüm paydaşlar olarak değişmek zorundayız. Reel sektörümüz ve bütün paydaşlarımız ülkemizin her yerinde artık sahada. Bu bilinçle bu süreci gerek bizler gerek paydaşlarımız hep birlikte yaşayacağız. Bu programın yürütülmesi, gerekirse değişiklerle ilgili istişareler yapacağız, görüşlerimizi paylaşacağız. KOBİ'lerimize ayrı bir önem vereceğiz. Etkili olabilmeleri için beklentilerini, sorunları dinleyeceğiz. Ülkemizin yeni bir başarı hikayesini milletimizin desteği, reel sektörümüzün, yani sanayicimizin, tarımın, hizmet sektörünün ve finans sektörünün tam kapasiteyle çalışması, bunlarla birlikte, yeni YEP'le birlikte gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Makroekonomik analizler sonucunda temel hedefler özetle şöyle:

Yorumlar (0)