Bahar balında yaşanan 12 yıllık hasret sona erdi

Denizli’nin Buldan ilçesinde bahar mevsiminde yağan yağışların ardından 12 sene sonra bahar balı alan arıcılar, büyük mutluluk yaşadı.

EKONOMİ 03.06.2022, 10:19 03.06.2022, 16:30
Bahar balında yaşanan 12 yıllık hasret sona erdi

12 sene aranın sonrasında baharda yağan yağışların balda bereket ve bolluk getirdiğini belirten Denizli Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Hakan Aytekin, “Kurak geçen senelere nazaran bu yıl baharda azda olsa yağış alması ilçemizdeki arıcıları mutlu etti. 12 senelik büyük bir aradan sonra bahar balı almak bize nasip oldu" dedi.

Birden fazla çiçek poleni birleşerek balı oluşturuyor

Buldan’ın bitki varlığı açısından oldukça zengin olduğunu söyleyen Aytekin, “Geçtiğimiz senelerde gerçekleştirilen izotop incelemesinde Denizli’nin ilçeleri içerisinde Kale’den sonra ikinci olarak Buldan balı seçilmişti. Efenk, akasya, üçgül, tavşancıl, ıhlamur, karaağaç, sarıçiğdem, yonca, ballıbaba ve daha adını sayamayacağımız, bir bölümü Buldan’a özgü endemik çeşitler olmak üzere birden fazla bahar çiçeklerinden arılarımızın bir araya getirmiş olduğu balların hasadını gerçekleştirdik” diye konuştu.

“Ekmek fırıncıdan bal arıcıdan alınır”

Hasat ettikleri ürünlerin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından analizleri yapıldıktan sonrasında satışa çıkarıldığını dile getiren Aytekin, “Tahmini olarak 15 günlük bir incelemeden sonrasında ballarımızı hemşehrilerimize sunacağız. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ‘çalışmadan ve üretmeden yaşayan toplumlar önce onurunu sonrasında ise hürriyet ve istikbalini kaybetmeye mahkûm olurlar’ sözü doğrultusunda üretmeyi sürdüreceğiz. Bunun yanı sıra yöresel ismiyle pamukla ve tavşancıl gibi çiçeklerden de polen toplamaya devam ediyoruz. Sözlerime şu şekilde son vereyim, ekmek fırıncıdan bal arıcıdan alınır. Arıcılık mesleğini yapan herkese bereket ve bolluk dolu günler dilerim” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)