Ayçiçek yağı fiyatlarına neden zam geliyor? Üretici açıkladı

Ünal Erarslan, "Fiyatların son dönemlerde önemli oranda artmasının nedenlerinden biri, ülkemizin kendi gereksinimi olan ayçiçeğini üretemiyor olması. Bu sebeple de yüzde 50'sinden fazlası ithal ediliyor. Önemli miktarda döviz ödeniyor." dedi.

EKONOMİ 04.01.2022, 20:17 05.01.2022, 15:54
Ayçiçek yağı fiyatlarına neden zam geliyor? Üretici açıkladı

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Erarslan, basın mensuplarına, senede ortalama 30 bin ton ayçiçeği yağı ürettiklerini söyledi.

Son dönemlerde üretimlerinin iklimsel koşullar ve pandemi sebebiyle farklılaştığını ifade eden Erarslan, 2019'da 50 bin ton, 2020'de 20 bin ton, bu sene ise yaklaşık olarak 28 bin ton ayçiçeği ürettiklerini aktardı. 

Gereksinimleri olan ayçiçeğinin bir bölümünü yurt dışından ithal etmek mecburiyetinde kaldıklarını söyleyen Erarslan, "Fiyatların son dönemlerde önemli oranda artmasının nedenlerinden biri, ülkemizin kendi gereksinimi olan ayçiçeğini üretemiyor olması. Bu sebeple de yüzde 50'sinden fazlası ithal ediliyor. Önemli miktarda döviz ödeniyor." dedi.

"Kuraklık çok etkiliyor"

Üretimde sulama gibi birçok sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Erarslan, şöyle konuştu:

"Sulama sorunu halledildiği takdirde Türkiye'nin kendi gereksinimi kadar ayçiçeğini üretmesi mümkün. Ayçiçeğini yüzde 100 oranında yerli yapabilirsek fiyat dalgalanmalarından da etkilenmeyiz. Bunların gerçekleşmesi için de bu ürüne destek verilmesi ve teşvik edilmesi lazım. Destekleme primleri de yükseltilmeli. Üretim yapılabilmesi için yağışlar çok önemli. Kuraklığı en az hasarla atlatabilmek için sulama sistemleri çok kritik. Samsun ve çevre iller yeterli yağışı alamıyor. Bu şekilde devam ederse üretimin artması imkansız. Bu da daha fazla ithal mal anlamına geliyor. Devletin ve birliklerin gerekli teşviklerle destek sağlaması lazım."

Yorumlar (0)