Avrupa pahalılık listesinde Türkiye'nin yeri belli oldu

"Pahalılık listesi" de diyebileceğimiz "hanehalkı nihai tüketim harcamalarına göre satınalma gücü paritesi" sonuçlarına göre Avrupa'da Türkiye'nin yeri belli oldu. İşte Avrupa'nın en ucuz ve en pahalı ülkesi...

EKONOMİ 19.06.2020, 13:37 19.06.2020, 17:02
Avrupa pahalılık listesinde Türkiye'nin yeri belli oldu

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2019 yılına ilişkin "hanehalkı nihai tüketim harcamalarına göre satınalma gücü paritesi" sonuçlarını açıkladı. TÜİK'in verilerine göre Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en düşük ülke Türkiye, en yüksek ülke İsviçre oldu.

100 avroluk mal ve hizmet esas alındı

TÜİK verilerine göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi Türkiye’nin 47 oldu. Bu sayı şu anlama geliyor: 27 AB (Avrupa Birliği) ülkesi genelinde 100 avro karşılığı satın alabildiğiniz mal ve hizmet sepetinin aynısını Türkiye’de 47 avro karşılığında alabiliyorsunuz. İsviçreliler ise AB ortalamasında 100 avroya alınabilen mal ve hizmetler için 162 avro ödüyor.

Kıyaslamada hangi ülkeler var?

TÜİK sadece AB üyesi ülkeleri karşılaştırmaya dâhil etmedi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun karşılaştırmalara dâhil ettiği ülkeler arasında 27 AB üyesi ülkenin yanı sıra, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi ülkeler olan İsviçre, İzlanda ve Norveç; AB adayı ülkeler olan Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk; potansiyel AB aday ülke Bosna-Hersek ve AB'den yeni ayrılan Birleşik Krallık bulunuyor.

Ülkeler arasında bir kıyaslama yapıldığında 37 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 162 avro ile İsviçre çıkarken, 47 avro ile en düşük ülke Türkiye görünüyor.

Alt gruplar

Tüketim mal ve hizmetleri grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksinde alt gruplar incelendiğinde, Türkiye’nin kişisel ulaşım araçları endeksi 106 olarak çıkarken, bu gruba ait fiyat düzeyinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin ortalamasının yüzde 6 daha üzerinde olduğu görülüyor.

Türkiye'de tüketici elektroniği yüksek!

Diğer alt gruplar arasında "tüketici elektroniği endeksi" 99. Türkiye'nin bu grupta fiyat düzeyi diğer alt gruplara oranla yüksek durumda.

Lokanta, otel ve giyimde lider Türkiye

Türkiye'nin lokanta ve oteller endeksi ise 51 avro hesaplandı. Yani Türkiye'nin lokanta ve oteller endeksi bu grupta yer alan diğer ülkelerin fiyat düzeyinin daha altında bulunuyor.

Türkiye giyim grubunda da iyi durumda. Türkiye 45 avro endeks değeri ile karşılaştırmalara sokulan 37 ülke arasında en düşük endekse sahip ülke konumunda.

Fiyat düzeyi endeksi nedir?

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelere ait ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün ortaya çıkarıyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksinin 100’den büyük olması durumunda bu ülke oranına göre "pahalı", 100’den küçük olması durumunda ise karşılaştırmaya konu olan ülkelerin ortalamasına göre "ucuz" olarak anılıyor.

Yorumlar (0)