Avrupa Merkez Bankası’ndan resesyon önlemi

Avrupa Merkez Bankası(AMB), euro bölgesini cesaretlendirmek için yeni teşvik önlemleri ve anahtar faiz oranı ile ilgili çalışmaların yapıldığını açıkladı.

EKONOMİ 15.09.2019, 17:36 15.09.2019, 17:56
Avrupa Merkez Bankası’ndan resesyon önlemi

Bankalar tarafından AMB’ye ödenen mevzuat faiz oranı yüzde -0,4’ten yüzde -0,5’e düştü. AMB bu düşüşün parasal genişleme gerekliliğinin olması anlamına geldiğini ve bu teşviğin 1 kasımda 20 milyar Euro borç verilerek başlayacağını bildirdi.

Teşvik önlemleri için istikrar açıklaması

Euro bölgesinin ana faiz oranı 0 seviyesinde hareket etmeden sürüyor. AMB, bu durgunlukla mücadele etmek için teşvik önlemlerini, bankanın enflasyon oranıyla aynı seviyede tutması ya da daha aşağı çekmesi gerekliliğini belirtti. Euro bölgesinde bu oranın yüzde 2 seviyesine gelene kadar teşvik önlemlerini istikrarla sürdüreceklerini de ifadelerinde yer verdi.
Parasal genişleme ne işe yarar?

Merkez bankaları, faiz oranlarının finansal sisteme para pompalaması için parasal genişleme politikasını yürütüyor. Çok düşük faiz seviyeleri olması ve teşvik yöntemlerinin işleyemiyor oluşu da parasal genişlemeye neden oluyor. Parasal pompalama, finans kurumlarını teşvik ediyor ve kişi ve kuruluşlara daha çok iş yapmaları için teşvik oluyor.

2015 – 2018 yılları arasında tahvil alımı 2,6 trilyon Euro

2015 ile 2018 arasında yapılan parasal genişleme kapsamında AMB teşvik önlemi olarak finansal kuruluşlardan 2,6 trilyon Euro tahvil satın almıştı.

AMB Başkanı Mario Draghi, enflasyon görünümünün daha da düşürüldüğünü belirtti. Draghi, AMB’nin bu yılın ve gelecek yılın GSYH’sinin tahminini sırasıyla yüzde 1,1 ve yüzde 1,2 olacağını da ekledi.

Euro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya’nın büyük bir resesyon çıkmazında olduğu da göz önüne alınırsa AMB’nin teşvik önlemlerinin bir an önce alınması uzmanlar tarafından öneriliyor. Analistler, teşvik önlemleriyle enflasyonun istenilen seviyeye yükseltip, durumu dönüştürebileceği konusuna şüpheli yaklaşıyor. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma planı olan Brexit’in belirsizliğe ve ticari çatışmalara sebep olması da parasal genişlemeye şüpheyle yaklaşmalarından ana etkenlerinden biri olduğu da belirtiliyor.

Yorumlar (0)